Valg af bryllupskage

Hvor skal du begynde for at finde den kage, du går og drømmer om? Er drømmen allerede tydelig eller skal den skabes? Hvordan skal den smage, og hvem skal lave den? Spørgsmålene er mange når kagen skal findes og brylluppet skal planlægges.

Anita fra Kageriet har lavet mange tusinde bryllupskager og talt med lige så mange par, og det vigtigste for hende er, at brudeparret har en god fornemmelse i maven, når de har besluttet sig for kagen.

Her får du lidt gode råd fra Anita i forbindelse med valg af bryllupskage, uanset om du tænker at bage selv, få din mor til det eller om du køber hos en professionel.

Hvordan skal den smage

De fleste ønsker en bryllupskage med en frisk smag. Det kan være en jordbærmousse tilsmagt med lime for at fremhæve friskheden. Det vil også passe fint med en mild smag sammen med det friske fx hvidchokolademousse.

Bunde kan være bagt med marcipan for at give en dejlig svampet konsistens. Det er naturligvis lettere at arbejde med en bagt kage, da den kan holde sig længe, men med mousser kommer der mere smagsoplevelse til kagen.

Nok skal kagen være smuk, men den må også gerne smage lige så godt, som den ser ud. Så begynd i god tid med at finde opskrifter og undersøg, om råvarerne findes på den årstid, som kagen skal laves.

Annonce ♥

Pynt af kagen

Dekorationen kan tænkes ind til at passe til det øvrige på bryllupsdagen. Hvis der er røde roser på alle borde og i buketten, vil det være oplagt at komme røde roser på kagen osv.

Top figurer kan købes i mange afskygninger, men er du kreativ, kan du gøre kagen mere personlig med topfiguren. Lad figurerne på toppen fortælle en historie.

bryllupskage topfigur udformet som kuffert og rejsende par

Kagen kan overtrækkes med hvid marcipan eller fondant, dette er end del af dekorationen og bør kun være ganske tynd, derfor spiller smagen ikke den store rolle her. En lille detalje er at lade kagen matche kjolens nuance.

En eller flere etager

Kagen kan stables og sættes på søjler eller den kan være i en etage. Det er en smagssag om du er til det ene eller andet, men også værd at tænke ind om stativer findes til det du ønsker.

Alt efter kagens udforming og højde skal du være opmærksom på, at en etagekage måske skal samles på stedet, da du risikerer at den falder sammen, hvis du kører den afsted i bil og laver accelerationer/opbremsninger.

Stil krav til den professionelle konditor

Er forventningerne meget høje til bryllupskagen er det bedre at søge hjælp hos de professionelle fremfor at stille urealiste krav til moster Ellen, der har lovet at bage kagen. Her kan du nemlig tillade dig at stille rigtig høje krav til smag, stil og akkuratessen.

etage bryllupskage med røde roser

Bryllupskagesmagning

For de fleste er smagen vigtig, så snyd ikke jer selv for en kagesmagning. Vi oplever, at både bruden og gommen går meget op i bryllupskagen, og det er en hyggelig og velsmagende del af forberedelserne til brylluppet. Gommen går oftest mest op i smagen, hvor bruden ser lidt mere på stil og dekoration.

Søg inspiration på nettet, som I lige nu er godt i gang med og tag evt. på bryllupsmesse.

Hvem skal lave din bryllupskage

Det er en tillidssag at beslutte, hvem der skal lave kagen. Der laves ikke en forsøgskage, som til Frederik og Marys bryllup. Så det er vigtigt, at I har tillid til, at konditoren kan sit håndværk. Se billeder eller udstillinger af det, der tidligere er lavet. Matcher det jeres forventninger og ønsker?

Det er let at sige ja til, at man kan lave en kage som på et billede, men håndværk er individuelt, og det er sjældent to konditorer laver helt det samme udtryk på en kage. Så igen tag udgangspunkt i det konditoren tidligere har lavet og tilret så til jeres stil med farver og dekorationer.

Annonce ♥

Hvor mange skal du bestille til

Hvis kagen skal spises om aftenen efter middagen og inden brudevalsen, så kan antal kuverter reduceres en del. Der er ikke plads til meget kage efter en lang bryllupsmiddag.

Men hvis kagen skal spises efter vielsen, så må I forvente, at de fleste godt kan spise et stort stykke kage. Og særligt hvis jeres vielse har været så tidligt, at folk ikke rigtigt har nået at få frokost inden. Snak med konditoren om jeres planer og spørg hvordan de beregner kagestykkernes størrelse.

I kan også vælge et kagebord. Med en mindre bryllupskage og så flere andre forskellige slags kager. Det vil helt sikkert være populært men sørg for at alle kan få en bid af bryllupskagen, så ingen bliver snydt for at smage den.

små stykker kage

Hvordan kommer kagen frem

Hos Kageriget leverer vi kagerne i termokasser, og har fået lavet stativer, som passer til denne måde at transportere på. De kan også sættes i køleskabet eller kølerummet, når kagen kommer frem. Herefter er det let at stille kagen på bordet, når den skal serveres. Det kan jo være en varm sommerdag og derfor vigtigt den står koldt indtil servering.

Hvis kagen laves i køkkenet, hvor den serveres, er det også enkelt at sætte den på bordet ved servering. Hvis opsætningen kræver en konditor, skal der aftales et tidspunkt, hvor denne kan være der til at sætte op.

De fleste kager kan tåle at stå fremme en times tid inden spisning, der skal jo også lige være tid til at nyde synet og tage billeder…. Ja, husk billederne, for på få minutter er det smukke blikfang og mange timers arbejde borte.

bryllupskage i neutrale farver

En kongelig kage

Lidt sjov bonus info: Jeg var med til at lave Mary og Frederiks bryllupskage og her måtte intet gå galt (ikke at det må det hos nogen andre!!). Men denne kage fik så meget opmærksomhed, at alt skulle spille 100%.

Vi forberedte smagen i god tid, som dronningen prøvesmagte og godkendte. Hos Kageriget er denne smag kendt som ”Royal”. Hos Café og conditori H.C. Andersen, hvor jeg var dengang, lavede vi glasurpynt, snirkler, vindruer, monogrammer og kongekroner i flere dage op til brylluppet.

Odense marcipan havde lavet en særlig marcipan til at overtrække kagen med, som havde den helt rigtig farve. På selve dagen overtræk vi kagen, sprøjtede vindrueranker på siden og satte roser og alt glasurpynten på. Kagen blev samlet og spist over midnat.

Der blev brugt 400 arbejdstimer og ikke mindre end 90 liter fløde, kagen var på 10 etager og over 2 meter høj. Sikke en kage – den skiller sig stadig ud, trods det, at der er lavet mange sjove og smukke kager siden dengang.

kronprins parrets bryllupskage

Jeg ønsker jer held og lykke med brylluppet og nyd nu forberedelserne… forhåbentlig møder jeg jer til en kagesmagning.

Tekst og foto af Anita Sali Nielsen. Konditormester i Kageriget.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup