Naked cake bryllupskage

Denne opskrift på en flot og lækker naked cake med smørcreme og basilikum/hyldeblomst mousse er leveret af vores dygtige DIY skribent Anne Kathrine, som satte sig for at lave bryllupskagen til sit eget bryllup.

En naked cake er betegnelsen for en kage, der ikke er overtrukket med fondant, du får et råt og rustikt look, fordi du kan se bundene.

Anne Kathrine og hendes mand Steffen og alle deres gæster er vilde med kage, så derfor blev det en meget stor portion bryllupskage.

Følgende opskrift er til 180 personer (ja du læste rigtigt, så meget kage lavede hun til brylluppet), men det er nok i overkanten til de fleste, så derfor skal du sikkert dividere ingredienslisterne med 2, 3 eller 4 alt efter, hvor mange personer I bliver.

Bundene kan bages i god tid

Anne Kathrine bagte 5 bunde á 30 cm i diameter, 5 bunde á 23 cm i diameter og 2 bunde á 15 cm i diameter. Til det brugte hun følgende:

3,75 kg sukker
45 æg
750 g smeltet smør
3 liter mælk
3,75 kg mel
30 tsk bagepulver
15 tsk vanilje

Sukker og æg piskes længe, til det er let og luftigt, smøren tilsættes mælken, så det bliver lunt og mælke-smørblandingen vendes forsigtig i æggene. Mel, bagepulver og vanilje sigtes i dejen og vendes forsigtig i. Lav lidt dej ad gangen – du kan ikke have det hele i en skål.

Beklæd springformene med bagepapir på bunden, og smør siderne med smør. Dette sikrer pæne kanter og jævn hævning. Hæld dejen i formen du skal ikke fylde formen mere end max halvt op til kanten, da den hæver meget. Bages ved 190 grader i ca. 25 minutter afhængig af størrelsen på bunden.

Når bundene er bagt flækkes hver enkelt bund i 3 tyndere dele.

Bundene kan laves i god tid og fryses ned (flækkes inden de fryses), husk at stille dem på et jævnt underlag i fryseren, så de ikke bliver underligt skæve. Anne Kathrine tog sine bunde op igen onsdag, 3 dage før brylluppet.

naked cake pyntet med bær

Smørcreme med hvid chokolade

Smørcremen blev også lavet om onsdagen 3 dage før brylluppet, og blev så lagt på køl til dagen efter, hvor kagerne blev delvist samlet. Til smørcremen skal du bruge følgende:

3,4 kg blødt smør
1,9 kg flormelis
3 kg smeltet hvid chokolade

Smør og flormelis piskes grundigt, til det er let og luftigt. Den smeltede hvide chokolade piskes i, smørcremen kommes i sprøjteposer og så på køl.

smørcreme på køl

Basilikum mousse med et touch af hyldeblomst

Moussen blev lavet torsdag, det eneste du skal være obs på er at piske fløden skal have en god holdbarhed, når du køber den. Det duer jo ikke at købe en, der udløber dagen efter, hvis moussen først skal anvendes 3 dage senere.

45 blade husblas, lagt iblød i koldt vand
30 citroner
7,5 dl hyldeblomstsaft (den hjemmelavede med brun farin)
3,75 kg skyr
3 liter piske fløde
120 stængler basilikum

Baslikumbladene, hyldeblomstsaft og skyr blendes sammen. Husblas og citron smeltes over vandbad og piskes i skyr-blandingen. Fløden piskes til bløde toppe og vendes i moussen.

Du er nu klar til at lægge kagen sammen, for det skal gøres inden moussen sætter sig.

Gør derfor næste punkt klar inden du laver moussen. Lav moussen ad flere omgange så du kan nå at følge med, inden den bliver for fast til at kunne smøres på kagen.

Annonce ♥

Kagen forbederes

Klip cirkler i falsæske karton, der passer til størrelserne på bundene (du kan bare tegne af efter springformene), og saml kagerne på disse. Det gør den stabil og gør det muligt nemt at flytte rundt på kagen.

Start med at lægge en bund på et stykke karton. Sprøjt smørcreme rundt langs hele kanten af bunden med en stjernetyl, det giver et fint look. Hvis du vil have et glat look på smørcremen så er det bare at skrabe kanterne glatte bagefter, det er smag og behag.

På de store bunde skal du lave et par cirkler mere af smørcreme på bunden, dette gør du, fordi de ekstra ringe af smørcremen, som har en hårdere konsistens, skal hjælpe med til at stabilisere kagen, så den kan bære vægten af de øvrige lag.

Når du har lagt smørcreme på den nederste bund, så fylder du ud med mousse og så lægger du nr. 2 bund på, hvorefter du gentager processen med smørcreme og fylder ud med mousse, og så lægger du en tredje og sidste bund på. Nu har du lukket dine kager.

Skær nogle rundstokke til, som du stikker i kagerne for at sikre, at de kan stå stabilt. Brug 3-8 pinde afhængig af størrelsen på bundene.

Kombinationen af rundstokke, falsæskekarton og den faste smørcreme gør, at du ikke skal bekymre dig om, hvorvidt kagen kan bære sig selv.

Herefter stiller du kagerne på køl, du skal ikke gøre mere før på selve bryllupsdagen.

Et godt tip: Sørg for at din smørcreme ikke bliver for blød, når du sprøjter den på kagen. Hav smørcremen i flere poser, så når den bliver for blød, så smider du den pose i køleskabet og tager en anden afkølet pose smørcreme og arbejder videre med.

naked cake med friske bær

brudepar skærer naked cake

Kagen samles og pyntes

På bryllupsdagen blev kagerne stablet og pyntet, Anne Kathrine havde plukket bær fra haven og suppleret fra supermarkedet, der må nemlig gerne være læssevis af bær på kagerne. Folk var meget begejstrede for smagen, og der gik megen snak om basilikum moussen.

Nogen mente, at det kunne ikke være dét, som kagen smagte af, for det kan man jo ikke putte i en kage, mens andre kender Anne Kathrine godt nok til at vide, at der ikke er grænser for, hvad hun mener, man kan og ikke kan, så længe det smager godt.

Til kagen serveredes Manfredi Moscato d’asti, som perler let, men ikke er alt for boblende samt en hjemmebrygget øl. Det hele var friskt og behageligt og passede så godt til sommervarmen, som det glade brudepar og gæsterne heldigvis blev velsignet med.

Gem et stykke af kagen

Der er tradition for at gemme et stykke af bryllupskagen i fryseren, som kan nydes på den første bryllupsdag (eller tidligere hvis du ikke kan vente). Anne Kathrine og Steffen havde gemt et stykke kage, og se her hvor fin den stadig ser ud, dog uden bær.

naked cake med appelsin pynt

Photocredit: Billederne i denne artikel er taget af Jakob Vibe Foto og Anne Kathrine Østerby Muldbjerg, muldbjergdesign.dk

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup