Behandl karsprængninger inden brylluppet

På dit livs smukkeste dag skal du naturligvis også fremstå så smuk, som du aldrig har været. Er du en af de mange, der lider af åreknuder eller karsprængninger i større eller mindre grad, kan dette dog være en udfordring – og måske endda en stressfaktor.

For til et bryllup er der jo en tradition for, at bruden hiver op i kjoleskørtet og fremviser sit strømpebånd. Men hvis du har åreknuder eller karsprængninger på benene, så er det måske ikke lige helt sagen at skulle flashe dine ben foran hele bryllupsselskabet. Heldigvis behøver det ikke at være sådan, for det kan nemt og hurtigt behandles.

Annonce ♥

Men hvad er det, du i så fald bliver behandlet for? Det kan du blive meget klogere på i denne korte guide til karsprængninger – så er du godt rustet til den bedste dag i dit liv.

Hvad er karsprængninger?

Først og fremmest er det vigtigt, at du bliver klogere på, hvad de der karsprængninger egentlig er for noget. De er nemlig på ingen måde farlige, men er udelukkende kosmetisk ubehagelige for mange, og derfor vælger de fleste at blive behandlet for dem. Det er dog på ingen måde nødvendigt, og hvis du har det fint med dem, kan du trygt lade dem være.

Karsprængninger er trådlignende, som ligger overfladisk i huden og giver lilla eller blå misfarvninger. Farven kommer på grund af manglende ilt, hvorfor karrene er sprunget. I modsætning til åreknuder forårsager karsprængninger dog ikke forhøjninger i huden, hvilket blot understreger pointen om, at det udelukkende er et kosmetisk problem.

Brud med bare ben

Sådan opstår karsprængninger

Sprængningerne er i høj grad afhængige af din hormonbalance, som du blandt andet arver fra dine forældre. Det betyder, at karsprængninger er en arvelig sygdom, som du kan være sikker på at få, hvis dine forældre også har haft det. Det rammer dog generelt mange gravide kvinder på grund af den svingende hormonbalance og ekstra vægt, hvorfor motion også er meget vigtig i forebyggelsen af sygdommen.

Uanset hvad årsagen er, er der en fælles faktor i manglende blodcirkulation. Karsprængningerne opstår nemlig ved, at veneklapperne, som skal forhindre blodet i at løbe den forkerte vej, bliver slidte eller svækkede og dermed danner knuder, hvorfor blodåren ikke får ilt – og der kommer den blå farve ind i billedet.

Disse veneklapper slides helt naturligt gennem livet, og derfor ses karsprængninger ofte også hos ældre mennesker – særligt på knæ og underben.

Er det farligt?

Selvom vi allerede har nævnt, at sprængningerne som udgangspunkt ikke er farlige, er der alligevel grund til at være opmærksom. Karsprængninger kan nemlig godt opstå som følge af åreknuder, som er en forværret tilstand.

Ligesom med karsprængninger er åreknuder som udgangspunkt heller ikke farlige, men kan altså forværres med tiden og blive mere alvorlige. Derfor er det altid en god idé at få undersøgt sine åreknuder eller karsprængninger – og derfra vurdere sin behandling.

Behandling

Vurderingen står du naturligvis ikke selv for, men bliver udført af en speciallæge – ofte med ultralyd, hvis der er tale om åreknuder. Herefter vurderes det på en skala fra et til seks, hvilken type behandling du skal have før din store dag.

Er der udelukkende tale om karsprængninger, som du gerne vil have fjernet inden brylluppet, er det derimod en smal sag. En specialsygeplejerske sprøjter med en tynd nål et lille lægemiddel ind i huden i det ødelagte kar, hvilket lukker karret og dermed får sprængningen til at fortrække sig. Dermed forsvinder symptomerne i løbet af få uger, så sørg for at være ude i god tid.

Der er altså ingen grund til at være bekymret for karsprængninger før din store dag. Du kan altid læse meget mere om karsprængninger og dermed berolige dig selv mere, så du kan være ordentligt klædt på – også i huden, om man så må sige – til den smukkeste dag i dit liv. Tillykke!

 

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup