Bryllupskage – Do It Yourself

Lav selv bryllupskage i etager. Et af de mest tidskrævende DIY projekter jeg kastede mig ud i til mit bryllup var at lave bryllupskagen selv. Jeg er bestemt ikke en haj til at lave kager, og før jeg besluttede mig for at lave bryllupskagen selv, havde jeg aldrig prøvet at lave en lignende kage.

Et godt tip er at prøve det af nogle gange, og jeg tror jeg nåede at lave 5 prøvekager inden bryllupskagen. Inden du går i gang, er der tusind valg, der skal træffes, hvilken smag kan du lide, hvilke bunde og ikke mindst hvordan skal den se ud?

Bryllupskage med blomster

Sådan laver du en flot bryllupskage

Læs alt om hvordan du laver en flot bryllupskage til jeres bryllup. Følg vores opskrift og få tips til, hvordan du sammensætter kagen bedst muligt.

Annonce ♥

Bryllupskagen i denne artikel er til ca. 25 personer, hvis den serveres til kaffen eller som dessert, men kun til 20 personer, hvis den serveres til receptionen, hvor der typisk bliver spist mere af kagen. Den består af 2 kager på hhv. 24 cm og 17 cm i diameter, der er sat ovenpå hinanden.

Fyldet består af jordbær fyld og chokolade fyld – et lag af hver i hver kage. Hvis du skal lave bryllupskagen til 40-50 personer, så kan du fx lave 3 kager på hhv. 32 cm, 25 cm og 18 cm i diameter og så bare doble opskrifterne op.

Materialer til jeres bryllupskage

Materialer til bryllupskagen

Kagebunde
Fløde
Fromagepulver
Friske jordbær
Vaniljestænger
Mælk
Smør
Palmin
Fondant
Kagepap (speciel pap til at have mellem hver etage)
Kagepinde (til stabling af etagerne)

Annonce ♥

Gode ting at have men som ikke er must

Bagering
Røremaskine
Flot severingsfad 

Tip omkring kagen

Har du en bagering, kan det helt klart anbefales at samle kagen i den. På den måde stivner den og bliver helt skarp. Har du ikke en bagering, kan du gøre som, jeg har gjort med kage nr. 2, hvor jeg har samlet et langt stykke karton og beklædt med husholdningsfilm.

Bageringen bruges også, hvis du selv laver bundene fra bunden af. Det kan være en nødvendighed, hvis du skal starte ud med en meget stor kage forneden, som er større end standard kagebunde. Vi bagte selv bundene til vores bryllupskage af den årsag.

Læs også Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med kagen.

Opskrift på fyld 1: Jordbær

250g fromagepulver (jordbær)
250g vand
1 liter fløde
Friske jordbær

Fyld til bryllupskage

Fromagepulveret og vandet blandes. Fløden piskes. Det hele blandes forsigtig sammen. Jordbærrene blandes ikke i, men lægges oven på fyldet, når kagen samles.

Du kan sagtens lave fyldet uden fromagepulveret og evt. bare tilsætte mere smag/bær. Men fordelen ved pulveret – udover at det indeholder frysetørret bær – er at det er med til at holde sammen på kagen en varm sommerdag, så fyldet ikke flyder ud. Bruger du ikke pulveret, skal du derfor bruge en opskrift med husblas.

Annonce ♥

Opskrift på fyld 2: Chokolade

250 g fromagepulver (chokolade)
250 g mælk
1 liter fløde

Chokolade fyld bryllupskage

Fromagepulveret og vandet blandes. Fløden piskes. Det hele blandes forsigtig sammen.

Ønsker du at lave opskriften uden pulveret, kan du også bruge 200 gram toblerone og 2,5 dl pisket fløde. Tobleronen smeltes over vandbad og vendes i fløden. Bemærk dog at denne opskrift ikke indeholder husblas og derfor ikke er god i en kage om sommeren.

Jeg har dog aldrig selv oplevet, at den er blevet flydende, men det ville være ærgerligt at stå med en smattet kage på den store dag.

Samling af bryllupskagen

  1. Læg den første kagebund på serveringsfadet
  2. Placer bageringen omkring den (dæk bageringen ind i husholdningsfilm)
  3. Fyld jordbærfyldet ud over bunden og læg jordbærskiver henover
  4. Placer ny kagebund (evt. en anden variation end den tidligere, fx chokoladebund)
  5. Fyld chokoladefyldet udover bunden
  6. Dæk med den sidst bund
  7. Dæk kagen med et lag husholdningsfilm og stil den på køl i ca. 2 timer
Bryllupskagen samles

Skal kagen være i flere lag, gør du nøjagtig det samme for de andre lag. Husk at bundene skal være mindre. Har du købt bundene som her, så tag et stykke kagepap og læg oven på bundene og skær ud, så de nye kagebunde bliver lidt mindre, end dem du arbejdede med før. (Her er der brugt kager, der måler 24 og 17 cm i diameter).

De mindre kager skal alle have et stykke kagepap i bunden, som svarer nøjagtig til den størrelse, bundene har (brug den du skar ud efter).

Annonce ♥

Bemærk: På billederne har jeg her to stykker kagepap. Et lille stykke der svarer nøjagtig til diameteren på kagen og så det større stykke i guld, som du kan se under den. Den er kun brugt til at kunne flytte rundt på kagen.

Bryllupskage samles

Opsmøring af kagen

En god smørcreme til opsmøring af kagen er uundværlig! Den sørger for, at fyldet bliver inde i kagen (frugtfyld kan ”ætse” fondanten), og samtidig er den med til at gøre kagen hel jævn så pålægning af en jævn fondant bliver meget nemmere. Hast derfor ikke med dette skridt, det sparer dig meget tid senere hen.

Den smørcreme jeg selv bruger, er lavet med palmin. Det er helt klart den bedste smørcreme, synes jeg. Den smager ikke af smør som en traditionel smørcreme, som hurtig bliver vammel, og så tørrer den meget hård op efter et par timer på køl.

Til denne kage i 2 etage skal der bruges

150 gram smør
150 gram palmin
600 gram flormelis
4 spsk. mælk
2 vaniljestænger

Tip: Hvis du ikke har en stor røremaskine, så lav smørcremen ad flere omgange, ellers er det en meget stor portion, som du skal røre med håndkraft, og det bliver meget tungt.

Smøren og palminen piskes i 10 minutter. Afkort ikke processen, den er IKKE færdig efter blot 5 minutter. Den skal blive helt hvid og lidt luftig. Har du en røremaskine, som jeg har brugt her, er det guld værd, for det er lidt hårdt at piske så længe selv, men det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre.

Annonce ♥

Flormelis og vanilje fra vaniljestangen vendes i, og til sidst hældes der de 2 spsk. mælk i. Rør rundt.

Nu skal smørcremen smøres forsigtigt udover kagen i et tyndt lag – men ikke for tyndt. Dæk siderne og toppen og træk til sidst kanterne helt skarpt op.

Kagen skal nu igen på køl et par timer.

Opsmøring af bryllupskage

Annonce ♥

Overtræk kagen med fondant

Fondant er et sukkermateriale og fungerer i princippet lidt ligesom marcipan. Du ruller det ud i et tynd lag og lægger det henover kagen. Smagen er ofte til stor diskussion, nogen synes det smager godt, og andre synes det er lidt for sødt. Det fås i helt hvid og kan indfarves i 1.000 vis af flotte farver.

Det er nemmest at dække kagen flot, hvis fondantlaget er ca. 3 mm tykt. Til disse to lag brugte jeg ca. 1 kg fondant, men hav ALTID en ekstra pakke på lager i tilfælde af, at du ikke har nok eller laver en fejl.

  1. Ælt fondanten godt sammen men tag ikke for lang tid, så bliver den tør og revner. Er den tør så fugt evt. hænderne med lidt olie.
  2. Rul fondanten ud på et non-stick underlag og brug gerne en stor non-stick kagerulle – de fås specielt til fondant, men inden jeg købte min fondant rulle, brugte jeg ofte bare en almindelig kagerulle
  3. Fondanten rulles nu ud i en cirkel (gør ikke noget den ikke er helt rundt) med en minimumsdiameter på kagens diameter + 2 x kagens højde. Så er du sikker på den dækker hele kagen.
  4. Løft fondanten forsigtig henover kagen
  5. Det svære er nu at få fondanten til at lægge sig pænt ind til kanten og især bunden. Det kræver lidt øvelse, men tricket er at lade fondanten trække sig lidt sammen igen i bunden og så sørg for der ikke kommer folder.
  6. Det overskydende fondant skæres af. Er den ikke helt pæn i bunden kan det dækkes med enten sukkerbomber (æggehvide og flormelis) eller et satinbånd.
Overtræk bryllupskage med fondant

Annonce ♥

Stabling af kagens etager

Inden du stiller kagerne ovenpå hinanden, er det vigtigt, at du afstiver alle etagerne undtagen den øverste kage. Du kan købe pinde til formålet, du bare klipper af i den ønskede højde, og som du stikker ned i kagen. De skal bære de kager/etager, der kommer ovenpå, så kagen ikke falder sammen. Derefter tager du lidt æggehvide og smører på kagens midte inden du placerer en ny kage ovenpå. Æggehvide fungerer ligesom lim på fondant.

Stabling af bryllupskage

Tip:

Alle kager har en forside og en bagside. Der sker næsten altid små uheld, når man arbejder med kager og fondant så sørg for at finde de pæneste sider på alle kagerne og sørg så for, at de vender samme vej, når kagen stables.

Jeg satte en lille post-it på den side af kagen, som var bagsiden, så serveringspersonalet vidste, hvilken side der skulle vende ud mod os, og som vi skulle skære fra (og dermed den side alle billederne er taget fra – bare et lille tip!)

Annonce ♥

Dækning af kanten

Kanten er næsten umulig at gøre pæn, og som fortalt tidligere, findes der forskellige metoder til at dække den af på. Nogen bruger sukkerbomber (æggehvide og flormelis) eller satinbånd. Jeg har selv brugt satinbånd her.

Først har jeg taget et hvidt satinbånd og klæbet et pink hjertebånd fast på. De er hæftet på bagsiden af kagen med dobbeltklæbende tape, der dog ikke rører kagen.

Kant på bryllupskage

Pynt bryllupskagen med friske blomster

Friske blomster er en god måde at pynte sin bryllupskage på. Nogen foretrækker spiselig pynt, og nogen mener jo også, at man sagtens kan spise ægte blomster. Men jeg vil nu ikke foretrække det, og tror også de fleste gæster vil fjerne blomsterne inden spisning.

Hvis du pynter med friske blomster, skal du være opmærksom på at rense dem godt og vælge blomster, der ikke er giftige. Og jeg indrømmer gerne, jeg ikke aner meget om blomster, men har her valgt roser og gerbera – og krydser nu fingre for, at kommende gæster ikke får ondt i maven 😉

  1. Start med at klippe blomsten af med ca. 5 cm stilk
  2. Vikl husholdningsfilm rundt om blomstens stilk og lidt op af blomsten
  3. Stik blomsten ned i kagen det ønskede sted
  4. Lav evt. små klynger af forskellige blomsterarter og farver som jeg har gjort her – det gir et flot og farverigt look

Har du brug for at have vand ved blomsterne, kan du købe små holdere, der kan kommes vand i. De kan købes hos bl.a. Specialkøbmanden, men jeg vurderede her, at det ikke var nødvendigt

Bryllupskage pyntes med blomster

Annonce ♥

Den færdige bryllupskage

Når bryllupskagen er færdig pyntet, gælder det om at få den på køl så hurtigt som muligt. Ikke kun for blomsternes skyld, men også for at fondanten ikke skal begynde at svede. Kagen skal nu opbevares på køl, indtil I skal skære den for.

Held og lykke

bryllupskage med hjerter og blomster 

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med bryllupskagen

Her kan du få svar på nogle af de spørgsmål, jeg ofte får stillet i forbindelse med bryllupskagen. Du kan bl.a. læse om pris, materialer og tidsplan for forberedelse og sammensætning af kagen.

Kan det betale sig prismæssigt at lave kagen selv?

Som udgangspunkt ja men regner du tiden med så sikkert nej. Og tid er jo også penge. Er du vant til at lave kager og har al udstyret hjemme og ikke behøver lave 5 prøvekager,  så kan det sikkert sagtens betale sig. Men skal du ud og investere i alt først, så ender du hurtigt med at have brugt flere tusind kroner, og den tid du bruger tør jeg slet ikke nævne højt.

Så er det udelukkende for at spare penge, ville jeg ikke vælge denne løsning, men du skal gøre det, fordi du synes, det er sjovt, og fordi du godt kunne tænke dig at lave din egen bryllupskage. Og så har du jo for fremtiden investeret i en masse udstyr, så fødselsdagskager og hvad du ellers laver fremover, kan laves forholdsvis billigt.

Prisen på denne kage som den står der helt færdig inkl. det lyserøde fad er ca. 1.000 kr. Men det er så uden de hjælpemidler som fondant-kagerullen og andet, jeg har købt tidligere. Pynter du kagen med fondant, bliver det væsentlig dyrere, da du skal købe mere fondant, evt. farve, tyllosepulver og udstikkere/forme.  Tilbage

Annonce ♥

Hvor købes materialerne?

Langt det meste til indholdet af kagerne kan findes i den lokale indkøbsforretning. Men fondanten og de andre mere kage-specifikke ting skal enten købes over nettet i kagebutikker så som, Kagekompagniet, Kagebutikken eller Specialkøbmanden. Du kan finde alle de relevante links i vores indkøbsguide under Do It YourselfTilbage

Mængde og størrelse

Et spørgsmål jeg ofte får er, hvor meget kage, skal man lave til x antal personer. Og det er som udgangspunkt utrolig svært at svare på, for det afhænger af, hvornår kagen serveres og ikke mindst, om du har en kage-elskende familie eller ej.

Serverer du kagen til receptionen eller som dessert, bliver der som ofte spist en del mere, end hvis du serverer den til kaffen efter desserten, hvor folk ikke længere er sultne. Min egen bryllupskage var i 3 lag (32 cm, 25 cm og 18 cm), og den var til ca. 50 personer som dessert.

Denne her kage jeg viser i denne guide er i to lag ( 24 cm og 17 cm), og jeg vil skyde på, at der i hvert fald er til 20-25 personer men igen, det afhænger altid af, hvornår den serveres, og om folk selv skærer store stykker ud, eller om serveringspersonalet har styringen over størrelserne. Tilbage

Tidsplan

En flødekage kan som regel ikke holde sig for længe, men jeg er nok ikke den eneste, der synes, en lagkage altid er bedre dagen efter? Jeg laver ALTID kagen 2 dage i forvejen, og har aldrig haft problemer med, at kagen bliver dårlig.

Dvs. skal du giftes lørdag, ville jeg om torsdag lave hele kagen og så pynte den om fredagen, hvor du ofte ikke har så meget tid. Det gjorde jeg selv til mit eget bryllup, og det gik fint. Skal du pynte med friske blomster, afhænger det af, hvilke blomster du har købt, og hvor længe de kan holde sig.

De blomster jeg pyntede med her, kunne godt holde sig 24 timer på kagen uden vand, men nogen klarede det dog bedre end andre. Tilbage

Denne fantastiske bryllupskage er kreéret af: Mette Hvitved Nielsen.

Hvis du ikke har tid, lyst eller mod til at kaste dig ud i DIY kageprojekter, så kan du via vores indkøbsguide købe nogle helt fantastiske bryllupskager

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup