Guide til ædle metaller, når du vælger vielsesringe

Artiklen er skrevet af vores samarbejdspartner Dirks Jewellery.

Når I skal vælge den helt rigtige vielses-eller forlovelsesring, er der en del, I skal tage stilling til. En af dem er at vælge det helt rigtige ædelmetal til ringen. Der findes mange forskellige ædelmetaller og forskellige karat-grader, som du kan vælge din vielses-eller forlovelsesring i. Er I stadig en del i tvivl? Så læs denne guide til at finde den perfekte forlovelsesring her.

Det er særligt to slags ædle metaller: Guld og platin som er de mest almindeligt anvendte til fremstilling af smykker – både på grund af deres formbarhed, men også deres naturlige skønhed. Læs meget mere her og lær om de forskellige ædle metaller du kan overveje at vælge i dit bryllupssmykke.

Annonce ♥

De mest populære ædelmetaller til vielses-og forlovelsesringen

Først og fremmest er det vigtigt at pointere at I Danmark er det et lovkrav, at der stemples med lødighedsstempel på både guld-og sølvsmykker, der angiver mængden er ædelmetal. Det er altså dette I skal gå efter, når I skal vælge den rigtige ring.

Smykker i guld

Traditionelt set så er guld et af de mest populære ædelmetaller til forlovelses- og vielsesringe. Når du leder efter guldsmykker, så skal du være opmærksom på, at guldets renhed er det, der angives med karat. I den skala er 100% ren guldsmykker i 24 karat. Guld er ligeledes et af verdens dyreste metaller. Men da guld er meget blødt og ikke egnet til smykker i sig selv – skal det helst legeres med andre metaller for at få sin hårdhed.

Derfor finder man sjældent smykker i ren 24 karat guld – men man kan godt finde smykker med 22 karats guld. Indenfor smykker er standardkaraten på 18 karat, og det er typisk dem du finder, når du leder efter guldsmykker til en overkommelig pris.

Udover karat, så kan guld legeres i forskellige farver og toner – i alt fra grønlige, det rosa, det rødlige til hvidguldssmykker. På den måde kan du let finde den tone af guld, du allerhelst vil have.

valg af ædle metaller til vielsesringe

Surf Touch, vielsesringe i 14K med 0.07 ct. TW.VS brillant i dameringen

valg af ædle metaller til vielsesringe

Forever forlovelsesring i 14K guld med 0.50 ct. TW.VS diamanter

Rosaguld

Rosaguld består af rent guld, der legeres med kobber – som giver de rosa-agtige nuancer. Rosaguld er blevet meget populær de seneste par år og giver et mere romantisk indspark til de standard grå/hvide eller guld nuancer i ringene lavet på andre metaller og legeringer.

valg af ædle metaller til vielsesringe

Strip Vielsesringe, 18K rosaguld m. i alt 1.89 ct. champagne.SI brillanter i dameringen

Hvidguld

Under guld tilhører hvidguld som også er blevet et populært valg af guldring. Hvidguld består ofte af en kombination af rent guld med sølv eller palladium. Det vil lysne smykket og gøre det mere raffineret. Desuden vil hvidguldssmykker blive rhodineret, hvilket vil bevare den skinnende og glødende nuance.

valg af ædle metaller til vielsesringe

Gracie Square, vielsesringe i 14K hvidguld med 0.39 ct. W.SI i dameringen

Platin

Platin er et af de mest kostbare ædelmetaller. Platin er en anelse lysere end sølv – og en anelse dyrere end guld. Platin bliver tit brugt i diamantsmykker og er et eksklusivt ædelmetal.

I forhold til fx sølv, oxideres platin ikke af luften og platinsmykker kræver mindre vedligehold. Desuden er platin også et allergivenligt metal, hvilket vil sige, at personer med sensitiv hud med fordel kan gå efter platinsmykker.

valg af ædle metaller til vielsesringe

Vielsesringe i platin og 18K hvidguld med 0.15 ct. TW.VVS i dameringen

Guld eller sølv? Brug din hudfarve som pejlemærke

Når I vælger ædelmetal til jeres forlovelses-eller vielsesring er det først og fremmest mavefornemmelsen I skal gå efter – og hvilketsmykke I synes er mest passende til at symbolisere netop jeres kærlighed. Der er dog også andre måder at finde ud af, hvilket metal og farve I skal gå efter.

Du kan nemlig bestemme hvilket smykke der passer dig bedst, ved at gå ud fra om din hud er varm, kold eller neutral i tonerne og undertonerne. En god metode til at finde ud af hvilken undertone du har, er ved at kigge på undersiden af håndleddet.

Kold undertone

Hvis blodårene er blå på undersiden af håndleddet, så har du typisk en hudtone, der er til det køligere. Hvis du har kolde undertoner – så vil din hud ofte have hudtoner, som er pigmenteret med blå, røde og blå toner.

Disse smykker egner sig bedst til den kolde undertone:
Smykker i platinum og hvid-guld.

Varm undertone

Hvis blodårene fremstår mere grønlige på underarmen, så er du til de mere gyldne smykker. Har du mere varme undertoner i din hud, så vil huden typisk have ferskenfarvede og gyldne pigmenter. Her vil det stå rigtigt godt til den varme hudtone, hvis man iklæder sig guldsmykker.

Disse smykker egner sig bedst til den varme undertone:
Kobber/bronze, rosaguld og guld.

Neutral undertone

Hvis du står midt i mellem det kolde og det varme – så er du mere netrual i din hudtone. Det betyder at alle farver går godt til dig – og det er jo meget dejligt.

Disse smykker egner sig bedst til den neutrale undertone:
Alle farver og metaller klæder dig – og du kan sagtens gå efter et mix af disse.

Hvis det er svært at finde ud af, om du har varm eller kold undertone, så kan du også vælge kigge på farven på dit hår og øjne. Hvis du har olivengrønne eller chokoladebrune øjne – eller hvis du har mørkt eller rødligt hår – så står guldsmykker også rigtig godt til det. Har du blond eller lysere hår – så fremhæves dette af smykker i hvidguld og platin.

Alle personer har en unik smag og stil – derfor er det igen vigtigt at understrege, at når I vælger jeres vielses-eller forlovelsesring, at I går efter mavefornemmelsen. Der findes ikke et ædelmetal eller farve som er “bedre” end andre – alle har deres fordele og ulemper. Er I klar til at vælge den helt rigtige vielsesring, så kan I gå på opdagelse i sortimentet af de smukkeste vielsesringe hos Dirks Jewellery her.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup