Sådan fastholder du gnisten i dit ægteskab

Kærligheden fejres, findes og opleves hver dag – og én helt bestemt begivenhed der bekræfter denne kærlighed er et bryllup – kærlighedens fest. Et bryllup fører til et ægteskab, der indkapsler kærligheden i et registreret partnerskab. Årene går og ægteskabet fejres på såkaldte bryllupsdage; kobber-, sølv- og guldbryllup. Det hele lyder helt fortryllende – og det det er det også.

Alligevel viser en undersøgelse, at hver fjerde dansker har overvejet at forlade sin partner. Et relativt foruroligende tal, nu hvor et ægteskab ellers skal være så fortryllende. Det er dog uundgåeligt ikke at støde på modvind i et ægteskab. Det er faktisk helt naturligt, hvilket denne undersøgelse også understreger.

Annonce ♥

Udfordringen lander ofte, når børnene kommer til verden – og når de flyver fra reden igen. Derfor skal denne artikel åbne op for et meget tabubelagt emne, og give gode råd til, hvordan gnisten, samhørigheden og kærligheden kan fastholdes i et ægteskab – både med småbørn og når I skal genfinde hinanden.

Du kan læse endnu mere om lignende tabubelagte emner her.

Børn udfordrer parforholdet

Et ægteskab fører som regel til nye liv. Fra kun at have fokus på sig selv og hinanden, skal I nu også have fokus på børn og hverdag, hvilket kan resultere i, at parforholdet forsømmes. Småbørn medfører mindre søvn, mere irritabilitet og et ægteskab bliver pludselig et samarbejdsforhold.

Sexlivet nedprioriteres og romantik forsvinder i en mængde af madpakker, rutiner og logistik. For at holde gnisten i et ægteskab med børn, er et godt råd, at indstille sig på, at I som forældre og familie går ind i en ny fase i livet sammen.

En udfordrende fase, der kræver, at man rummer andre og sætter sig selv bagerst, dog uden at glemme lykken. De hårde år som børnefamilie varer i en brøkdel af de måske 90 år, I lever.  Nyd i stedet den gode og berigende tid som der følger med dét at få børn.

Afsæt ‘kærestedage’ eller ‘momenter’, hvor I skal være til stede og have fokus på jeres ægteskab for en stund – hvad enten dette er én time eller en hel dag er underordnet.

Få passet ungerne og gå i biografen, ud og spise en middag, tag på hotel og nyd hinanden. Bare lav noget sammen på tomandshånd, det er super vigtigt for jeres forhold og gavner jeg i længden. I kan skiftes til at bestemme, hvad I skal lave.

Genfind hinanden når børnene er fløjet fra reden

Vi ved godt, at der formentlig er meget længe til at dette scenarie bliver aktuelt.

Men når børnene flyver fra reden, efterlader de et chokerende tomrum i hverdagen. Et tomrum der pludselig skal fyldes ud på egen hånd. I den periode skal der pludselig findes ud af, hvad tiden skal bruges på og hvem man selv er.

Børn fylder meget, og derfor kan tosomheden være svær at genfinde, ligesom ting, der irriterer bliver tydeligere, når man kun er to. Pludselig skal man ikke blive sammen for børnenes skyld – og det kan måske forekomme svært at gennemskue hvorfor man overhovedet faldt for hinanden til at starte med.

Denne nye fase kræver tilvænning og revurdering af jeres forhold. Tag det som en spændende udfordring af genopdage hinanden. Tal om forventninger, ståsteder og giv det tid. Se det positive ved, at have alle muligheder åbne og find ud af hvordan jeres ønsker kan forenes så jeres kærlighedsfyldte forhold igen slår gnister.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup