Tilretning af brudekjole

Tilretning af brudekjole er en vigtigt del af det at købe en brudekjole. Det kan være, at brudekjolen er for stor eller for lille, eller at du måske ønsker en helt anden detalje på, end du egentlig først havde tænkt dig.

Brudekjolen skal sidde helt perfekt på den store dag, og derfor er det vigtigt, at du finder en skrædder, som kan hjælpe dig med tilretningen af brudekjolen. Det er højst sandsynlig den vigtigste kjole, du kommer til at have på, og derfor ville  det være en skam, hvis du ikke er 100% tilfreds med det endelige resultat.

Brudekjolen skal tilrettes

Uanset om din brudekjole bliver købt i en standardstørrelse, eller designet specielt til dig, skal du forvente minimum én tilretning af din kjole. Selvom du er blevet målt fra top til tå, er det alligevel noget andet, når den færdigsyede kjole kommer på kroppen.

Annonce ♥

Så for at du får den helt perfekte pasform, er det oftest nødvendigt at lade en professionel skrædder justere lidt hist og her. Hvis du endnu ikke har købt din brudekjole så se Danmarks smukkeste brudekjoler via de førende Brudekjole butikker.

Mål af brud

Hvornår skal brudekjolen tilpasses?

Kort og godt så tæt på brylluppet som muligt, men så der stadig er tid til en ekstra fitting, hvis den første tilretning ikke er fyldestgørende. Særligt hvis du er i gang med et vægttab op til brylluppet, er det en god idé at trække tilretningen så længe som muligt.

Men husk lige at cleare det med din skrædder, så I ikke pludselig ender i tidsnød. Det mest normale er at have den første tilretning mellem 4 og 8 uger før brylluppet.

Annonce ♥

Tidsbestilling af tilretning

Der skal bestilles tid til en tilretning, og særligt hvis du skal giftes i højsæsonen (fra maj til og med august), er det en rigtig god idé at bestille din tid hurtigt, da skrædderne har meget travlt i denne periode.

Så hvorfor ikke bare gøre det med det samme, du har købt kjolen? Så er datoen sat i kalenderen, og du kan strege endnu et punkt på din to-do-liste.

Selvfølgelig er det muligt at få en tid til tilretning, også selvom du ikke er ude mange måneder i forvejen, det kan bare være du risikere at komme til at skulle køre lidt længere, eller at du bliver nødt til at tage en halv fridag, fordi du kun kan få onsdag formiddag klokken 11, men så er problemet heller ikke større.

Skræddere og systuer

De fleste brudekjolebutikker har faste skræddere tilknyttet. De er specialiserede i netop brudekjoler og kender desuden butikkens sortiment meget godt.

Brud med blomster

Hvordan foregår en tilretning?

Ved første tilretning aftaler du med skrædderen, hvilke ændringer der skal foretages. Måske er kjolen lidt for lang, brystpartiet lidt for vidt eller stoffet over numsen lidt for stramt.

Måske har du pludselig besluttet dig for, at du alligevel vil have stropper på kjolen, eller at du ønsker en snørelukning i ryggen i stedet for lynlås.

For en dygtig skrædder kan det meste lade sig gøre, men det er en god tommelfingerregel, at det er nemmere at lægge en kjole ind, end det er at lægge en kjole ud.

Ved den første tilretning sætter skrædderen nåle i, som markerer de ændringer, I sammen bliver enige om, og du aftaler med skrædderen, hvornår han eller hun er færdig med din kjole. Næste gang du kommer, skal du prøve din tilrettede kjole.

Forhåbentlig sidder den nu helt perfekt og er dermed klar til den store dag. Hvis dette ikke er tilfældet, vil du igen skulle aftale med skrædderen, hvilke ændringer der skal foretages, hvorefter der på ny sættes nåle i for at markere, og I aftaler tid til endnu en prøvesession.

Annonce ♥

De fleste steder tilbyder de at dampe din kjole for dig, inden de udleverer den. Ligesom de også tilbyder at opbevare din kjole, indtil du skal bruge den.

Du kan selvfølgelig også sagtens vælge at tage din kjole med hjem, hvis du ønsker den, men så husk lige at sætte et ”adgang-forbudt” skilt på klædeskabet, så din kommende mand ikke pludselig ser noget, han ikke skulle have set.

Ellers er det måske en mulighed at hænge din kjole hjem til dine forældre/din veninde, eller hvor du nu skal overnatte dagen inden brylluppet?

Brud sidder ned

Koster det noget at få min brudekjole tilrettet?

Det spørgsmål er der lige så mange svar på, som der er brudekjole forhandlere. Hos nogle forhandlere er første tilretning en del af pakken, når du køber brudekjole, mens det hos andre udelukkende står for din egen regning.

Hvis du selv skal betale, så sørg for at aftale en pris med skrædderen, når du er til første tilretning. Så undgår du grimme overraskelser.

Især kan det være rigtig dyrt at få lavet ændringer på brudekjoler med mange detaljer som fx blonder, perler og sten, mens en oplægning af en ”mere enkel” kjole hører til i den billigere ende. Overvej i øvrigt at få syet en dansestrop i din kjole, hvis der ikke allerede findes en sådan. Den bliver du glad for senere på aftenen.

Annonce ♥

Eksempler fra Bryllupsklars medlemmer:

”Jeg har afleveret min brudekjole ved en skrædder i Aalborg – den skal lægges op og syes 3 cm ind oppe ved brystet – og ifølge hendes prisliste kommer det til at koste omkring 1.000 kr.”

”Jeg skal have lagt en blondekjole op, have lagt den ud ved brystet og have lagt ærmerne ud + have gjort det muligt at hænge slæbet op til dans. Det er ved skrædderen i butikken, og hun sagde det ville vare 4 timer, med 300 kr i timen”

”Jeg gav 2.500 kr for at få den lagt ind ved brystet, lavet hægte inden i så slæbet kunne løftes op, og så fik jeg fjernet lidt perler under armen, der irriterede”

”Jeg gav 300 kr for at den blev syet ind over brystet, kortet halternecken, lavet en knap og lagt op”

”Jeg gav 1.200 kr for at få den syet 8 cm ind og klippet bunden da det er en mega tyl kjole, ligeledes fik jeg lavet en strop til slæbet. Mit skørt blev også syet ind, så synes jeg har fået meget for pengene. Det var en svær kjole at sy ind, men det kunne simpelthen ikke være gjort bedre”

”Jeg skal give 1.200 kr. De kan også dampe kjolen, hvis man ønsker dette. Og den kan hænge i butikken indtil dagen kommer, hvis jeg ikke selv har plads derhjemme”

Annonce ♥

Skal jeg have noget med til tilretning?

Det er meget vigtigt, at du har dine bryllups-sko, dit skørt og din eventuelle bh med til tilretningen. Det har stor betydning for kjolens længde, at du har sko på i den rigtige højde ved prøvningen.

Det er højst uheldigt at ende med en kjole, der er for lang, eller endnu værre for kort, fordi det ikke var de rigtige sko, du havde på hos skrædderen. På samme måde spiller skørtets omfang en rolle for længden og faldet på kjolen, og det er derfor også ekstremt vigtigt, at du har dette med til tilretningen.

Skal du have bh under din kjole, vil du helt sikkert også værdsætte, at skrædderen har taget højde for denne, således at kjolens udskæring og bh’ens kant ikke ryger i karambolage med hinanden.

Overvej evt. at tage dit slør, din jakke/cardigan/bolero og dine øvrige accessories med også, så du kan få et samlet billede af, hvordan du ser ud med dit fulde udstyr, og om der er andre ting, der skal tages højde for hos skrædderen.

Endelig er det en rigtig god idé at tage din mor, din veninde eller din brudepige med til den sidste prøve, så hun kan få en instruktion i, hvordan hun hjælper dig i kjolen. Der er mange ting der skal rettes til, og det er bestemt en fordel med en lille generalprøve.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup