Brudgommens tale

Hvis du læser med her er det sikkert fordi du er brudgom og skal holde brudgommens tale eller måske gæst ved et bryllup og skal holde en bryllupstale. Måske glæder du dig til at holde talen og har det helt fint med at tale til større forsamlinger. Måske er du en af dem, som “ufrivilligt” skal holde en bryllupstale, som du egentlig ikke selv har lyst til at holde.

Du skal vide, at det er helt naturligt at føle et sug i maven inden talen skal holdes. Nogle har suget i maven flere dage før bryllupstalen skal afholdes, også de rutinerede talere. Så lad være med at lade dette stresse dig eller ødelægge dit humør og din dag.

Læg en plan for talen

Du skal nok klare dig igennem talen meget bedre en du tror og efterfølgende vil du tænke, det var da slet ikke særlig slemt. Du skal beslutte dig for, hvad du vil tale om og hvor længe du vil tale.

Annonce ♥

Vil du tale kort og direkte fra hjertet eller vil du holde en 10 minutters lang tale, som er skrevet ned. Skal du inddrage sange og digte?

Den korte og meget nemme tale til bruden

Den korte tale kan du holde uanset om du er brud, brudgom, mor, far eller Toastmaster. Den kan også bruges som backuptale, hvis papirerne til den lange velforberedte bryllupstale bliver væk.

Den virker lige godt for alle, hvis du er oprigtig og taler fra hjertet. Selv om talen er kort, så husk at tale højt og langsomt om kig på dem du taler til.

Eksempel:

Kære Christina… Jeg er meget meget glad for ….at jeg i dag er jeg blevet gift med dig min drømme pige.  (kort pause)
Jeg føler mig som verdens heldigste mand, du er helt fantastisk, og jeg elsker dig uendeligt meget. Jeg glæder mig til at dele resten af livet med dig.

Til gæsterne vil jeg sige. Tak for jeres dejlig selskab og alle de fine gaver I har haft med.
Lad os udbringe en skål for min smukke brud!

Længere behøver talen i princippet ikke at vare for at være god. En kort og præcis tale er 100 gange sjovere for gæsterne at høre på end en lang intetsigende sejtrækker af en tale.

Den lange bryllupstale

Hvis du vil holde en lidt længere bryllupstale, er det vigtigt, at du er velforberedt, det gør en positiv mærkbar forskel forskel. Derfor er det en smadder god idé at du i nogle dage, går og tænker tanker og skriver idéerne ned, så snart du får dem.

Der vil helt sikkert komme nogle sjove episoder frem, som du måske ikke havde tænkt på i første omgang.

Undgå lange historier om dig selv og begræns din taletid til 5-10 minutter. Det er dræbende for de øvrige gæster, hvis du står og taler i 30 minutter. Prøv at se om du ikke kan få lidt humor med i din tale, det giver en god stemning under og efter talen.

Et rigtig godt tip er at skrive den færdige tale ned på små stykker papir og nummerér dem med 1, 2, 3 osv. så du kan holde styr på dem.

Du skal efterfølgende øve dig på talen flere gange, og det er ikke nok kun at øve talen inden i dig selv. Du skal øve dig i at tale højt og tydeligt, i et roligt og sikkert tempo, præcis på den måde, som talen skal fremlægges på.

Tag tid på hvor lang tid det tager, hvis det bliver for langt så må du forkorte den.

Det er en fordel for dig, hvis du til sidst kan bryllupstalen næsten udenad. Så bliver det nemmere at fange tråden igen, hvis du skulle tabe den under vejs i din fremførelse.

Prøv at undgå at din tale lyder som oplæsning.

Bryllupstalen med twist

Du kan fx starte din tale med en indledning. Dvs. at du bruger de første par minutter af talen til at få styr på nerverne og fange gæsternes fulde opmærksomhed. Hvis dine hænder ryster lidt i starten, hvilket er helt naturligt, så læg dem på ryglænet af stolen, imens du gennemfører indledningen i ro og mag.

Efter indledningen vil din nervøsitet være reduceret kraftigt og gæsterne er opmærksomme. De venter spændt på, hvor du egentlig vil hen med denne lidt anderledes indledning.

Grunden til at man ryster på hænderne er faktisk positivt. Det er fordi at kroppen pumper adrenalin ind i kroppen, så vi kan yde bedre og være mere kampdygtige. Indledningen kunne være et smukt digt, en sjov eller skæv lille historie fra den store verden eller fra eget jeres liv.

Det kunne også være noget praktisk information. Når du skifter fra indledningen til den egentlige tale så hæv stemmen lidt på de første par sætninger. Det giver den effekt, at NU sker der noget, alle bliver ekstra opmærksomme. Du fremfører nu din tale i et roligt og timet tempo, husk at trække vejret.

Omtaler du nogle af de tilstedeværende gæster i din bryllupstale, så husk at se på vedkommende samtidig, meget gerne med et glimt i øjet, især når du som brudgom omtaler din brud.

Hvis du føler for det, kan du inddrage gæsterne aktivt i talen. Dette kan blandt andet gøres ved at kaste et par spørgsmål ud blandt gæsterne, som de nemt kan svare på.

Her skal du selv være hurtig og kunne svare kækt, hvis der bliver kastet nogle svar tilbage, som du måske ikke lige havde forventet.

Hvis du har mulighed for det, så hav en overraskelse med i talen (rejse, festfyrværkeri, vi skal have en hun, baby eller andet). Det er en sjov gimmick, men vent med at at afsløre den, til du når talens slutning.

Brug det som en slags finale, en overraskelse vil nemlig som regel give anledning til småsnak i krogene, og det ønsker du ikke under talen. Hvis du mister dine talelapper eller bliver alt for stresset over den forestående tale, så forsøg ikke at gennemføre den lange tale men gå i stedet over til den korte version.

Få gode ideer og inspiration til Gommens tale på bryllupsdagen i vores populære bryllupsforum.

Rigtig god fornøjelse med bryllupstalen.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup