Forlover eller bestman

Forloverens rolle stammer helt tilbage til den tid, hvor det ikke var brugt at registrere vielser i kirkebøgerne. Hvis nogen senere stillede spørgsmålstegn til, hvorvidt et par vitterligt var blevet gift, så var det forloverens opgave at bevidne, at vielsen havde fundet sted under de rette omstændigheder.

I dag er forloverens rolle anderledes men ikke desto mindre lige så vigtig. Der er nemlig en lang række praktiske opgaver, som ofte følger med, når forloveren skal vælges. En forlover er som udgangspunkt kun brudgommens hjælper, og forloveren skal traditionen tro være en mand. Enkelte vælger dog at fravige dette og vælge en rigtig god veninde i stedet for.

Hvem skal være forlover

Det er brudgommens helt eget valg, og som regel er det enten brudgommens far eller brudgommens bedste ven, der vælges til forlover. Der kan opstå situationer, hvor valget af forlover kan være vanskeligt.

Annonce ♥

Hvad hvis både brudgommens far og bedste ven forventer at blive forlover? Så kan det lige pludselig være et svært valg at stå overfor, for der er jo ingen, der kan lide at skuffe de nærmeste.

Hvis den situation opstår, så kan I prøve at dele sol og vind lige. Fx hvis faren udpeges til forlover, så kan I udpege vennen til toastmaster, hvis I mener, at han passer til opgaven. På den måde får både bedste ven og far lov at spille en rolle til jeres bryllup.

Forloverens opgave

Det er ofte forloveren, som arrangerer brudgommens polterabend. Dog ikke hvis det er brudgommens far, som er valgt til forlover, da polterabend oftest står i ungdommens tegn. Der kan være flere andre opgaver i forbindelse med planlægningen, som en forlover kan tage sig af.

Fx kan han sørge for brudgommens og sin egen transport til kirken, sørge for transport til de gæster som ikke er i egen bil, have en tjekliste parat så brudgommen ikke glemmer at hente vielsesringene eller brudebuketten.

Der er mange, mange opgaver, som en forlover kan tage sig af, det er blot et spørgsmål om, hvor meget I vil trække på ham. Lige inden og under vielsen er det forloverens fornemste opgave at berolige den nervøse brudgom, at overrække vielsesringene til præsten, hvis brudeparret altså ikke har valgt en speciel ringbærer til dette formål.

Forloveren bør være blandt de sidste, som tager fra kirken. På den måde kan han sikre, at alle gæsterne kommer godt af sted fra kirke til reception/feststed. Sådan at en gammel mormor ikke bliver efterladt uden mulighed for transport.

Under bryllupsmiddagen er det en tradition, at forloveren holder sin tale som nr. 4 i talerækkefølgen. Som I kan se, er det ikke så lidt opgaver, som en forlover kan tage sig af.

Hvis I gerne vil have, at forloveren får en praktisk betydning og yder en indsats i forbindelse med brylluppet, så skal I vælge en, der har drive og energi, og som vil være i stand til at opfylde alle pligterne.

I kan også vælge, at forloveren ikke behøver have den store praktiske betydning, men blot være brudgommens højre hånd under vielsen. Så vil det rent praktisk ikke have så stor betydning, hvem der vælges.

Så omfanget af forloverens opgave skal I tage stilling til, inden brudgommen udpeger sin forlover.

Gave til forlover

Det er god stil at købe en gave til forloveren som tak for hjælpen. Et par flasker god vin eller en sjov gadget. Der er ingen regler for dette, men det er en pæn måde at sige tak for hjælpen, selvom mange ser det som en ære at blive udpeget til forlover, så ligger der også noget arbejde i opgaven.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup