Trends til gommen 2023

Artiklen er skrevet af vores samarbejdspartner Troelstrup, du får et link til butikken længst nede i artiklen.

Med den konstante forandring i verden, kan det være svært at forudsige fremtiden og hvad den vil bringe med sig. Visse ting er dog tidsløse og går igen år efter år. Dette er specielt tilfældet, når det kommer til bryllupper. Derfor har vi bedt eksperterne fra Troelstrup – en af Danmarks ældste herretøjsbutikker, om at give deres kvalificerede bud på, hvad der bliver de største tendenser og trends, når det kommer til gommens påklædning i 2023.

Tendensen går i to retninger. I kølvandet på corona, hvor mange måtte aflyse, udsætte eller nedskalere deres bryllupper, ser vi en genoplivning af de storslåede fester, hvor de overdådige looks såsom kjolesættet eller jaketten hører allermest hjemme.

Annonce ♥

Samtidig har inflationen og energipriserne sat et øget fokus på den personlige økonomi, hvorfor mange mænd investerer i tøj, som de også kan benytte efter den store dag. Dette har medført, at jakkesættet – med inkorporering af vesten og andre accessoires, er blevet en favorit hos mange, der ønsker et flot sæt tøj, de kan have glæde af rigtig mange gange.

Inden vi dykker ned i de forskellige trends og outfits, bør det naturligvis nævnes, at et afgørende element i gommens valg af påklædning er vedkommendes individuelle stil og personlige smag. Derfor anbefaler vi at man forsøger at skabe sit eget unikke look, der passer til ceremoniens formelle tone, samt at komforten i tøjet taler for at man har lyst til at bære det hele dagen.

Gommens påklædning skal være komfortabel og få det bedste frem i ham. For nogle er komfort ikke sidestillet med en habit, smoking eller deslignende. Hos Troelstrup gør vi en dyd ud af at tøjet passer til netop dig og din krop. En habit vil aldrig være så blød som et par joggingbukser, men en god habit, der er tilpasset korrekt er lækker at have på. Og så ser det bare virkelig godt ud.

Ceremoniens lokation, tidspunkt på dagen, samt eventuelt tema for festen skal også tale sammen med valget at tøj. Foregår vielsen i en kirke, tilsiger kutymen kjolesæt medmindre vielsen er om formiddagen, hvor der kan bæres jaket, som også kaldes morning-suit. Denne kutyme er langt fra endegyldig og i dag er gommen ofte iklædt enten habit eller smoking i kirken.

brudgommens trends 2023

Mørkeblåt jakkesæt med tilhørende vest fra Troelstrup

brudgommens trends 2023

Mørkeblåt jakkesæt med tilhørende vest fra Troelstrup

Smoking – det moderne festlook

Den klassiske smoking er sort med sjalskrave, men efterhånden som tendenserne udvikler sig, bliver det mere typisk at se gommen i den midnatsblå smoking. Designmæssigt er smokingen også blevet mere frigjort gennem tiden. I dag vælger mange en mere ukonventionel smoking, hvor jakken er i velour og eksempelvis har spidsrevers i silke.

Traditionelt er smoking ikke båret i kirken, da det historisk set anses for at være festpåklædning og man holder ikke fest i guds hus. Mange vælger dog at bære smoking, da det er en festlig lejlighed og dermed føles passende til lejligheden.

Hvis man vælger at iklæde sig smoking til sit bryllup anbefaler vi, at man lægger energi og eftertanke i sit valg af tilbehør og accessoires da sættet skal ses som en helhed. Smoking kalder på smokingskjorte med dobbeltmanchet eller som minimum en dobbeltmanchetskjorte, dermed har man tilvalgt manchetknapper.

Ligeledes er smokingen også tæt associeret med tilbehør som butterfly, laksko, silkesokker, skærf eller seler.

Er drømmen en smoking i en ganske særlig farve eller udformning klarer vi det med Custom Made by Troelstrup. Her er du selv med til at designe din smoking. Husk blot at komme i god tid da produktionen tager 5 til 8 uger.

brudgommens trends 2023

Mørkeblå smoking fra Troelstrup

Jakkesæt eller three-piece jakkesæt – sikkert og brugbart

Et andet populært valg for gommen er festhabitten. De mest populære farver er blå i et hav af nuancer, tæt fulgt at grøn, bordeaux og brun-beige toner. Hvis man sjældent er iklædt et jakkesæt, vil det være et lækkert spring at tage. Gå skridet videre og prøv et three-piece jakkesæt med matchende vest eller en vest i en kontrastfarve. Farven på habitten kan være med til at styre både hvor festligt et udtryk man ønsker, samt hvor meget jakkesættet skal genanvendes til enten andre fester, hverdag eller arbejde.

Et lækkert jakkesæt kan bruges i mange forskellige anledninger, og da det oftest er tilbehøret til sættet, som definerer den festlige og formelle tone af påklædningen, kan man altid dresse det op eller ned alt afhængig af lejligheden.

Går man med tanker om et ganske særligt jakkesæt kan det være at man skal tage et kig på ’custom made’ også kaldet ’made to measure’. Her er man selv med i hele designprocessen. Det gælder fra valg af metervare og farve. Habittens generelle udformning – enkelt eller dobbeltradet, samt sjove detaljer som valg af for, brodering af initialer eller dato i jakken, samt en masse andre muligheder for personligt design.

Vi ser en stigende tendens til et ønske om mere længde på gommens jakke når det kommer til jakkesæt. Det løses med at vælge en kort jaket jakke eller gå efter det klassiske morning-suit eller kjole og hvidt, det vender vi tilbage til.

brudgommens trends 2023

Mørkeblåt jakkesæt med hvid vest og hvidt slips fra Troelstrup

Accessoires til habit eller jakkesæt – det ligger i detaljen

Blandt mulighederne for at gøre looket mere festligt er det særligt vesten som har vundet indpas hos gommen. Om det er et klassisk jakkesæt der bliver stylet med en silkevest og plastron eller et three-piece jakkesæt der leveres med tilhørende vest i samme materiale.
Vesten er for de fleste ikke en hverdags beklædningsgenstand, hvilket nøjagtigt er grunden til, at den kan være med til at give et særligt festligt udtryk til gommens look.

Andet tilbehør til gommen inkluderer, pochette til jakkens brystlomme, knaphulsblomst i reverset, seler, slips, manchetknapper, butterfly og naturligvis et par lækre sko.

Til habit er det kutyme at bære lædersko med lædersål. Hvorvidt man foretrækker sorte eller brune sko kan være en smagssag, men vi anbefaler at gommen vælger en sko med Oxford-snøring, da dette giver det mest formelle og elegante udtryk. Sørg for at skoene er nypudsede har pæne såler hvis der er tale om kirkebryllup, da brudeparret skal på knæ og alle gæster dermed får set sålen af brudeparrets sko.

Kjolesæt eller morningsuit – til de overdådige begivenheder

Kjolesættet også kaldt kjole og hvidt, er den mest formelle påklædning en mand kan bære. Sættet bliver traditionelt kun brugt til storslåede gallafester, royale middage og kirkebryllupper under dresscoden ´white-tie’. Kjolesættet er et utroligt traditionsrigt sæt tøj, hvor tilbehørslisten er fast. Skal du giftes i kjole og hvidt er der helt utvetydige retningslinjer for hvordan det skal se ud. Der er altså ikke mulighed for egne til- og fravalg af accessoires, da sættet er sat sammen af specifikke dele. Kjolejakke, kjolebukser, kjoleskjorte, kjolevest og tilhørende butterfly, samt laksko og silkesokker. Dine egne valg består i valget af manchetknapper.

Det samme gør sig glædende for kjolesættets mindre kendte ”lillebror” jaketten også kaldt “morning-suit”, der som navnet indikerer, traditionelt bæres ved et formiddagsbryllup. Sættet består af en grå jaketjakke, stribede jaketbukser, vest og plastron, samt dobbeltmanchetskjorte og laksko. Her er der dog lidt mere fri fortolkning hvad angår vest og plastron. Det er accepteret at skifte plastronen ud med et slips, ligesom vestens materiale og farvenuance kan variere en smule.

Hvis du søger et ekstravagant bryllupslook, der i den grad markerer at bryllupsdagen er en helt særlig festdag, så kig mod kjolesættet eller jaketten.

brudgommens trends 2023

Elegant jaket i blå og grå nuancer fra Troelstrup

brudgommens trends 2023

Jaket fra Troelstrup

Hvis du endnu ikke har købt dit bryllupstøj, så kan du med fordel kigge ind på www.troelstrup.com/bryllup og få inspiration til tøjet til din store dag.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup