Bordplan til bryllup

Bordplan er altid et af de helt store emner ved bryllupsplanlægningen. Skal bordplanen indeholde det traditionelle “højbord” eller måske flere mindre og runde borde? Skal børnene placeres ved deres eget bord, eller skal de spredes ud blandt de andre gæster? Kan onkel Mike sidde ved siden af Charlottes nye kæreste, som er maler?

Det kan være svært og lidt tidskrævende at få jeres bordplan til at gå op i en højere enhed, men fortvivl ikke, det skal nok lykkes jer at sammensætte en god bryllupsbordplan.

Skal vores bordplan være med runde eller firkantede borde

Det kan være svært at beslutte, hvilken type borde I skal vælge. Pladsmæssigt fylder runde borde mere, så hvis I skal være mange i et lille rum, så skal I nok vælge firkantede aflange borde med gæster på begge sider af bordet.

Annonce ♥

Hvis I vil sidde traditionelt til højbords kan det lade sig gøre med både runde og firkantede borde. Eller i en kombination hvor brudeparret med de nærmeste sidder på den ene side af et firkantet bord og kigger ud imod alle gæsterne som sidder ved runde borde.

Fordelen ved firkantede borde er, at de kan sammensættes i rigtig mange kombinationer alt efter festlokalets størrelse og udformning, samt at der kan sidde gæster på begge sider af bordet. Runde borde kan for mange virke mere intimt.

Det kan være nemmere at tale med flere i løbet af middagen, fordi alle gæsterne sidder med fronten imod flere personer på samme tid. Dog kræver runde borde væsentligt mere plads.

Humørbomber og forskelligheder tilpasses bordplanen

Det er vigtigt for festens udfald, at I ikke blander gæsterne mere, end de kan tåle. Ha’ fokus på jeres gæsters humør, opførsel, ligheder, svagheder og forskelligheder og planlæg jeres bordplanen derefter. En gammel tradition siger, at forlovede og ugifte par skal sidde sammen, men hvis det vil være en gevinst for festen at splitte dem ad, skal I bestemt gøre det.

I kan med fordel sætte folk sammen, der har noget til fælles og derved har noget at tale om. I kan også med fordel sprede humørbomberne ud, så de bliver fordelt jævnt.

Hvis der er handicappede eller svage ældre med til festen, så er det en god idé at sætte nogle flinke mennesker de kender tæt på, sådan at de kan hjælpe dem hvis nødvendigt. Hvis der er flere børn med til festen, er det en god idé at lave et børnebord.

Ellers sæt børnene tæt på en af deres deres forældre. De fleste børn over 13-års alderen vil gerne være en normal del af festen og slippe for børnebordet og ofte også slippe for forældrene.

Annonce ♥

Not to do

– Undgå at sætte folk sammen, som I på forhånd ved ikke kan lide hinanden

– Undgå at sætte gæster sammen, hvis de er meget forskellige og har for store holdningsmæssige uligheder, der kan føre til uønsket diskussion.

– Undgå at sætte “drukslænget” sammen, hvis I har et i jeres vennekreds. På den måde undgår I en abefest midt i den romantiske bryllupsmiddag. Festaberne kan jo altid søge sammen senere på aftenen efter middagen.

Her kan du se, hvordan hovedpersonerne traditionelt bliver placeret til et bryllup. Efter brudgommens mor og brudgommens far placeres ofte brudeparrets bedsteforældre, søskende bedste ven osv. De fleste vælger at følge denne bordplan, men det er selvfølgelig op til jer at beslutte, hvad I gør.

Bordplan med firkantede borde

Hvis I synes, at brudens morfar kommer lidt for langt væk fra jer i den traditionelle bordplan, så kan runde borde være løsningen. Så sidder alle ved det runde bord tæt på brudeparret, og alle kan se hinanden hele tiden.

Bordplan med runde borde

Bordplan når forældrene er skilt og har fået nye kærester

For nogle familier er det forholdsmæssigt let, specielt hvis alle forældre er kommet videre med nye liv med nye kærester. Eller hvis forældrene fortsat taler godt sammen og respekterer hinanden, og at deres forhold er helt slut.

I disse familier er der ofte ingen problemer og bordplanlægningen vil derfor være lige til. Dog er der måske lige et par ekstra pap forældre, som skal med til bords.

Her er et par eksempler på, hvordan I kan placere hovedpersonerne, når der ikke er “gnidninger” i rækkerne. Vi går her ud fra, at I vælger at lade alle hovedpersoner sidde ved samme bord.

Brudens forældre er skilt og faren har en ny kæreste
Brudens stedmor, goms far, brudens mor, brudgom, brud, brudens far, goms mor

Brudgoms forældre er skilt og moderen har fået en ny mand
Goms stedfar, goms mor, brudgom, brud, brudens far, brudens mor, goms far

Alle forældre er skilt og har fået nye kærester
Goms stedfar, bruds stedmor, goms far, bruds mor, gom, brud, bruds far, goms mor, bruds stedfar, goms stedmor

Det er desværre langt fra alle skilsmisser, som ender godt. Og det kan være særligt svært, hvis skilsmissen er forholdsmæssig ny, eller det kun er den ene part, som har fundet en ny kæreste/er kommet videre med et nyt liv. Det er derfor helt naturligt, at I vil have svært ved at at placere jeres forældre og måske inviterede pap forældre.

Husk på at det er jeres store dag, og hvis I er bange for, at der skal opstå uheldige situationer, hvis visse personer sidder for tæt på hinanden så tøv ikke med at placere dem uden for hinandens rækkevidde og synsvinkel.

I kan også vælge at droppe det traditionelle “højbord”, hvor brudeparret og de nærmeste sidder ved siden af hinanden. På den måde kan I sprede jer selv, forældre og pap forældre ud blandt de andre gæster. Husk at det er jeres fest, og I bestemmer bordplanen. Føl jer ikke presset af gamle traditioner og sure svigermødre.

Annonce ♥

Her er et par eksempler på hvordan I kan placere hovedpersonerne, når der er gnidninger, eller hvis I vil undgå at der opstår gnidninger.

Vi går her ud fra, at I vælger at lade alle hovedpersoner sidde ved samme bord.

Brudens forældre er skilt og faren har en ny kæreste
Goms mor, goms far, Bruds mor, gom, brud, bruds far, bruds stedmor

Brudgoms forældre er skilt og moderen har fået en ny mand
Goms far, bruds mor, gom, brud, bruds far, goms mor, goms stedfar

Alle forældre er skilt og har fået nye kærester
Bruds stedfar, bruds mor, goms stedfar, goms mor, gom brud, bruds far, bruds stedmor, goms far, goms stedmor

Bordplan når forældre er gået bort eller ikke kan deltage

Ofte er dette ikke noget problem med et manglende familiemedlem. Hvis den ene eller flere af jeres forældre er gået bort eller ikke kan deltage, og I gerne vil sidde til traditionelt højbords, kan I fylde de traditionelle pladser ud med andre personer, som står jer nært fx bedsteforældre, søskende eller bedste venner/veninder.

I kan også vælge at sidde ved runde borde og derved få plads til flere gæster, som sidder tæt på jer ved hovedbordet.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup