6 gode råd til brudens tale

I gamle dage var det ikke normalt, at bruden rejste sig op for at holde tale til sin gom. Men heldigvis vælger flere og flere brude at gøre op med traditionen. For det er ikke sandt, at det kun er mænd, der kan holde taler. Det kan kvinder bestemt også – bare spring ud i det.

Det er ikke forventet, at du som brud rejser dig op til dit eget bryllup og holder en tale for din gom. Derfor ligger der heller ikke det pres på dine skuldre, som der typisk gør på gommen.

Du kan derfor bedre slappe af med din tale og overraske alle, når du rejser dig for at servere en både personlig og velforberedt tale til din mand.

Annonce ♥

Vi har snakket med Trine Bitsch fra Danske Taleskrivere, der her giver 6 gode råd til, hvordan du får skrevet og holdt en fantastisk bryllupstale.

En hyldest til kærligheden

Rigtig mange mennesker har en forestilling om, at en bryllupstale skal være morsom. Og det må den bestemt gerne være, men det er vigtigt at huske på, at et bryllup først og fremmest er en hyldest til kærligheden.

Og det må din tale meget gerne afspejle. Det er her, du har mulighed for at fortælle jeres familier og venner om, hvorfor du har valgt at sige ja til gommen.

En god tale er en god fortælling

En god tale er dybest set en god fortælling. Det er derfor altid en rigtig god idé at finde de søde og sjove historier frem fra jeres tid sammen. Udvælg gerne tre historier, der illustrerer, hvorfor du faldt du for gommen. Du må gerne drille ham lidt på en sød måde.

Det er bare vigtigt, at du ikke glemmer kærlighedserklæringen. Det er den, alle sidder og venter på – og det er jo kærligheden, I har samlet venner og familie for at fejre.

Annonce ♥

Vær dig selv

Hvis du er naturlig sjov, så dyrk det endelig. Men hvis du ikke føler dig på hjemmebane ved at spille fransk klovn, så lad være med at forsøge.

En god tale kan være sjov, men det der først og fremmest kendetegner en god tale er, at den er ægte. Det vigtigste er, at man kan mærke, at den, der holder talen, har noget på hjerte. Så husk, at du er bedst, som du er – fuldstændig naturlig.

Kort, men godt

Der er typisk rigtig mange taler til et bryllup, så det er altid en god regel at holde din tale kort og præcis. Som hovedregel bør en tale aldrig vare mere end 10 minutter.

Skab billeder og brug mundtlighed

Hvis du kan, så forsøg at illustrere det, du vil sige med eksempler og billeder af dig og din gom sammen. Taler er et eksempel på et stykke mundtlig kommunikation. Det betyder, at du skal forsøge at glemme de regler, der er for skriftlig kommunikation.

Når du skriver en tale, så handler det om at lave små, korte og mundrette sætninger, og der må meget gerne komme gentagelser undervejs.

Du kan med fordel sige sætningerne højt og så skrive dem ned bagefter. På den måde bliver det meget lettere for dig at holde din tale, og det bliver også lettere at forstå for dem, der skal lytte med.

Øvelse gør mester

Øv dig hellere en gang for meget end en gang for lidt. Gode taler handler først og fremmest om timing. Det kan måske virke lidt fjollet, men det kan være en god idé at holde en generalprøve foran spejlet, eller optag dig selv på video, mens du øver dig på din tale.

På den måde kan du selv se, hvordan du klarer det. Og så opdager du hurtigt, hvis du kommer til at snakke for hurtigt, eller hvis du jonglerer nervøst med armene.

Du skal selvfølgelig printe din tale ud og tage den med til bryllupsfesten, men du må gerne øve dig så meget, så du ikke læser det hele op. Det virker bedst, hvis du kun bruger den skrevne tale som støtte.

Vi håber at se endnu flere brude, der tør rejse sig og erklære deres kærlighed foran gæsterne. Hvis du følger de her 6 gode råd, så skal du nok klare det helt fantastisk. Held og lykke med dit kommende bryllup.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Danske Taleskrivere

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup