Bæredygtigt bryllup

Et bryllup er en oplagt mulighed for at vise omgivelserne, hvad der betyder noget for jer. Først og fremmest er det jeres kærlighed til hinanden, men dernæst er der mange, der gerne vil lægge vægt på musik, en særlig farve, historien om hvordan I mødtes eller noget andet, der ligger jer nært.

Bæredygtighed er i manges bevidsthed, vi tager kortere bade, spiser gerne nærproduceret mad og booker et lift på gomore, men når det kommer til bryllup, kan det være svært at gennemskue, hvordan alle de gode initiativer i hverdagen kan bidrage til en mere bæredygtig bryllupsfest.

Her får du 5 idéer til, hvordan I kan implementere miljøvenlige tiltag i jeres bryllup og lidt tanker om, hvordan vi gjorde til vores bryllup.

Annonce ♥

Genbrug er godt

Når ting skal produceres på ny, sætter de et stort aftryk på miljøet, hvorimod genbrug kan tænkes som “gratis” i det store miljø-regnskab. Overvej hvordan genbrug kan spille en rolle i dit bryllup.

Hvem siger, at bryllupskagen skal serveres på ens tallerkner, når den kan serveres på et væld af forskellige genbrugs-tallerkner fra de lokale genbrugsbutikker?

Til vores bryllup købte jeg eksempelvis champagneglas af et andet brudepar i stedet for at købe nye. Glassene er siden blevet brugt til mange fester, og når vi ikke selv skal bruge dem mere, sælger vi dem videre.

Vi byggede møbler af gamle paller til at sidde i til receptionen, og vi serverede iskaffe i gamle syltetøjsglas.

Fyldte champagne glasBryllupsgæster på græsplæne i møbler lavet af pallerSyltetøjsglas med låg og sugerør

Udlejning

Ved at leje eksempelvis service og duge opnår I mange af de samme fordele, som der er ved genbrug, men slipper også for nogle af de opgaver, der er forbundet med at finde sælgere og selv at komme af med tingene igen bagefter.

Mange udlejere af dug og stofservietter klarer også vasken for dig, og tit er vaskerier meget mere miljørigtigt sammenlignet med vaskemaskinen i hjemmet. Til gengæld kan det ende med at koste jer lidt mere end hvad køb-og-salg løsningen gør.

Annonce ♥

Køb økologisk og lokalt

Når du handler økologisk, udsætter du kloden for så få skadelige kemikalier som muligt, og tager samtidig hensyn til dyrevelfærd og at naturen bliver ved at være så mangfoldig som muligt.

Med de store indkøb der skal foretages op til et bryllup, kan det være tillokkende at afvige fra ens økologiske vaner for at budgettet ikke løber løbsk, men netop med store indkøb er der jo en mulighed for at gøre en forskel på bæredygtighedsfronten.

Har du ikke mulighed for at gå all in på økologien, kan I vælge økologi på de varer, hvor prisforskellen er mindst. Mælk til kaffen, citrusfrugter, rørsukker og de fleste af ingredienserne til en hjemmelavet bryllupskage kan købes økologisk med meget lille forskel.

Rigtigt meget økologisk vin er også rigtigt godt, ligesom mange producenter laver gode økologiske øl og sodavand.

Bryllupskage nakes cake med bær

Undgå spild

En måde at undgå spild er ved at vælge lidt men godt. Det kan eksempelvis være at servere udvalgte drikkevarer i stedet for at have alle muligheder til brylluppet.

Det er blevet meget populært at have en bar, hvor man kan blande alverdens drinks, men tit ender brudeparret op med mange rester, fordi der alligevel ikke var nogen, der havde lyst til tequila.

Ved at byde på jeres yndlingsdrinks, viser I både stor personlighed og I minimerer spild. Til vores bryllup serverede vi drinks i store dispensere inden middagen. Gæsterne kunne vælge imellem mojito, gin og tonic med jordbær og peber samt en alkoholfri hyldeblomstsaft.

Med disse valgmuligheder vidste vi, at der ville være noget til de fleste samtidig med, at vi undgik spild i form af mange flasker, der kun netop var åbnet.

Dispenser med jordbær gin-tonic

Endnu en måde at undgå spild på er ved at lave en aftale med en forhandler, når I køber drikkevarer. Mange vinhandlere og supermarkeder tager imod uåbnede flasker, og på den måde kan I både sørge for, at I ikke løber tør, men heller ikke bruger penge på drikkevarer, der aldrig bliver drukket.

Lidt men godt kan også blive mantraet, når I planlægger menuen. I stedet for at have en buffet med utroligt mange valgmuligheder, kan I bede kokken planlægge en menu, der er harmonisk og enkel.

Hvorfor eksempelvis have mange forskellige slags kød, hvis I i stedet kan få en mere forfinet og lækker menu med bedre sammenhæng mellem de forskellige elementer?

Vælg bionedbrydelige alternativer

På nogle områder er man nødt til at sørge for, at ens bryllup ikke bliver alt for fyldt med trælse opgaver, og en af de opgaver er opvasken efter en reception. Mange vælger engangsservice, og her kan man med fordel vælge et bionedbrydeligt eller biobaseret alternativ til paptallerknen.

Blandt andet Føtex sælger smukt, fornuftigt engangsservice med et naturligt udseende, der passer godt til at servere bryllupskagen på.

Brudepar skærer bryllupskage

Når du indtænker bæredygtighed i dit bryllup, er miljøhensynet sjældent den eneste fordel. Tit opnår du også et mere personligt bryllup med fine detaljer, sparer penge eller får bedre kvalitet.

Mulighederne er mange, og vi håber at du med denne artikel vil tænke over, hvordan miljøhensyn kan spille en rolle i jeres bryllup – rigtig god fornøjelse.

Photocredit: Alle billeder i denne artikel er taget af Jacob Vibe, www.jakobvibe.dk

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup