Inden I kan afholde et borgerligt bryllup, skal I udfylde en ægteskabserklæring. I kan udfylde og printe ægteskabserklæringen ud fra kommunens hjemmeside. Ægteskabserklæringen skal udfyldes og sendes retur til jeres kommune.
På ægteskabserklæringen står der, hvilke dokumenter I skal vedlægge (kopier er tilstrækkelige). Husk at I kan altid kontakte kommunen og spørge til råds, hvis I er i tvivl om noget. Der kan være temmelig lang ekspeditionstid, så indsend erklæringen ca. 6 uger før brylluppet skal stå.
Læs også: Her finder du ALT til brylluppet – se listen med alle de bedste bryllupsbutikker i Danmark
Annonce ♥
Når kommunen har behandlet jeres ægteskabserklæring, udstedes der en prøvelsesattest, som er gyldig i 4 måneder. Prøvelsesattesten skal afleveres til den myndighed, der skal vie jer. I skal også hver især finde en person, som vil være jeres officielle vidne til ægteskabet.
Dette betyder i praksis ikke andet, end at vidnerne skal skrive under på, at I nu er blevet viet efter gældende regler. Ovenstående gælder både ved vielse på og udenfor rådhuset. Hvis I ikke selv vælger vidner, så vil det være 2 embedsfolk fra rådhuset, som underskriver i stedet for.
Dette bruges som regel kun, hvis brud og brudgom sniger sig op på rådhuset uden at venner og familie kender til deres bryllupsplaner.
Borgerlig vielse på rådhuset
Her vil det oftest være en embedsmand eller -kvinde, der foretager vielsen. I må ikke forvente, at selveste borgmesteren dukker op. Talen er stort set ens for alle brudepar, der vælger rådhuset, og der er således ikke mulighed for medindflydelse på talens indhold.
Når I har sagt ja til hinanden, får I mulighed for at udveksle ringe. Så bliver I erklæret for rette ægtefolk, og jeres vidner skal skrive under, og til slut får I udleveret jeres vielsesattest. Ceremonien tager ca. 10 minutter.
Som regel er påklædningen lidt mere afdæmpet ved et rådhusbryllup end ved et kirkebryllup. Det er f.eks. ikke sædvane, at bruden bærer slør og er iført et kæmpe skrud af en brudekjole. Men derfor kan hun sagtens være hvid brud alligevel.
De fleste vælger en mere enkel brudekjole eller en dragt, og så har den betænksomme gom selvfølgelig sørget for at skaffe en smuk buket, så hans brud ikke bliver snydt for blomster. For gommens vedkommende vil et elegant jakkesæt være meget passende, smoking og kjole/hvidt bruges normalt ikke på rådhuset.
Annonce ♥
Borgerligt bryllup uden for rådhuset
En borgerlig vielse behøver ikke nødvendigvis at foregå på et rådhus. Et alternativ kan være, at I bliver gift i en have, en park, på en strand eller måske der, hvor I havde jeres første date. Det kræver lidt mere benarbejde end bare at troppe op på rådhuset og blive gift, af den der nu har vagten den dag. I skal nemlig selv sørge for:
1) At finde en person, der må og vil vie jer udenfor rådhuset. Det kan være en embedsmænd fra rådhuset.
2) At huske at hente tilladelse hos rette myndighed, hvis I vil giftes et offentligt sted. F.eks. skal I have tilladelse fra Slots- og Ejendomsstyrelsen, hvis I vil giftes i en offentlig have eller park.
Så der er altså rige muligheder for en meget personlig borgerlig vielse udenfor rådhuset. I behøver ikke gå i kirken for at få en flot vielses ceremoni.
Uanset hvad I vælger, så håber vi, at I får et dejlig bryllup.