Ringstørrelser

En ringstørrelse angives i mm og bestemmes af omkredsen af din finger. Det er vigtigt, at I kender den rigtige størrelse, så jeres ringe kommer til at passe. Hvis I går ind til en guldsmed, så vil han eller hun kunne måle størrelsen på jeres fingre.

Men hvis I bestiller ringene online, og det ikke er muligt at få tilsendt en ringmåler inden bestillingen afgives, så skal I vide, hvordan I selv finder ud af det. Så læs med her i vores guide til at finde den korrekte ringstørrelse.

Sådan måles en ringstørrelse

De danske ringstørrelser måles efter din fingers omkreds i diameter. Hvis din finger er 56 mm i omkreds, så er din ringstørrelse altså 56. De mest normale ringstørrelser for kvinder er 50 til 62 mm, og for mænd er det 60 til 72 mm. Hvis I køber ringene i udlandet, så vær obs på at størrelserne kan angives på andre måder end i Danmark.

Annonce ♥

Der er mange måder, du kan finde din ringstørrelse på. Da de ikke alle er lige præcise, så anbefaler vi, at du måler din ringstørrelse på mindst to forskellige måder for at være sikker.

Snoede vielsesringe i guld med sten

Vielsesringe fra Castens

Forskellige målemetoder af ringstørrelse

Brug af skydelære eller lineal
Hvis du eller din kæreste allerede har en ring, der passer i størrelsen, er den sikreste metode at bruge en skydelære eller en lineal. Med denne metode måler du diameteren på din ring, og omregner så den målte diameter til omkredsen.

Du kan selv nemt omregne diameteren til omkreds, ved at gange med 3,14 (pi). Dvs. hvis du måler diameteren til 18 mm, så er omkredsen 18 x 3,14 = 56,52 mm.

Du skal måle ringen indvendigt, og det gør du ved at sætte ringen ud over skydelæren, der hvor der står 2 på nedenstående tegning.

Skydelære

Brug af målebånd eller papir
Hvis ikke en skydelære eller en lineal er tilgængelig, så kan du måle den indvendige omkreds af en ring med et målebånd. Metoden virker, men er dog ikke helt så præcis som en skydelære eller lineal.

Har du ikke et målebånd, så kan du bruge en strimmel papir til at måle med. Du ruller papiret sammen og stikker det ind i ringen. Herefter klipper du et hak i det sammenrullede papir. Når du så ruller det ud igen, kan du måle afstanden mellem hakkene med en lineal. Afstanden er din ringstørrelse i mm.

Med et målebånd eller en strimmel papir vil du også kunne måle din ringstørrelse ved at vikle det rundt om ringfingeren og tage målet.

Brug af snor eller sytråd
En tredje måde at måle omkredsen på din finger er ved hjælp af et stykke tynd snor eller sytråd. Det vikler du rundt om din finger to gange, hvor det hverken bliver for stramt eller for løst. Derefter tegner du en streg lige henover begge snore (vigtigt at den er lige).

Når du har tegnet stregen, retter du tråden ud og måler afstanden mellem stregerne med en lineal. Igen er afstanden lig med din ringstørrelse i mm.

Det er meget vigtigt, at den snor du bruger, er enten en tynd snor eller sytråd, da du så får så præcist et mål som muligt.

Tynde vielsesringe i guld sten i dameringen

Vielsesringe fra Me & Audrey

Brug af stearinlys
Endnu en metode til at måle størrelsen på en eksisterende ring er at bruge et spidst eller kegleformet stearinlys som hjælp. Her fører du ringen forsigtigt på lyset, indtil den ikke kan komme længere ned over lyset. Det er vigtigt du ikke presser ringen på, men at den hele tiden let kan tages af igen.

Når du tager ringen af igen, så vil der være et mærke hvor ringen har siddet. Dér måler du omkredsen på lyset, og så du får ringstørrelsen. Kommer der ikke noget mærke, hvor ringen har siddet, så kan du lave en afmærkning med tusch, inden du tager ringen af lyset.

Ovenstående målemetoder er baseret på, at du skal have en ring af normal bredde, som er ca. 3 mm bred. En meget smal ring er ofte nødt til at være mindre, da den ellers kan falde af, hvorimod en meget bred ring ofte skal være større, da den ellers kan stramme og være ubehagelig.

Vigtigt at vide

Når du skal måle din ringstørrelse, er det vigtigt, at dine fingre har deres normale størrelse, da du ellers ikke kan måle din ringstørrelse korrekt. Hvis dine fingre er varme, kan de være hævede, og omvendt, hvis dine fingre er kolde, kan de være mindre end normalt.

Hvis du er gravid, kan du have væske i hænderne, hvilket kan gøre dine fingre større end normalt. Derfor kan det være svært at måle din korrekte ringstørrelse, og det vil derfor være en god idé at måle én af dine gamle ringe, fra før du blev gravid.

Hvis du enten tager på eller taber dig inden brylluppet, kan du også opleve, at din ringstørrelse ændrer sig.

Alle fingre har forskellige størrelser, så du kan ikke regne med, at ringstørrelsen på venstre hånd er magen til den på din højre hånd. Beslut derfor hvilken finger ringen skal sidde på, inden du køber ringen.

Hvis ringene alligevel ikke passer efter jeres anstrengelser for at finde den rigtige størrelse, er der i de fleste tilfælde hjælp at hente. Guldringe og sølvringe kan oftestfleste tilfælde gøres enten større eller mindre.

Artiklen er skrevet i samarbejde med DreamModels.dk

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup