Sign in to follow this  
Followers 0
missepige

Andelsbolig - hvordan?

6 posts in this topic

Vi overvejer en andelsbolig indtil vi har råd til at købe et hus, da vi egtl er ok tilfredse med det leJehus vi har nu - meen der er lidt problemer med noget fugt, træls bruser og forskellige andre ting som bare er trælse men pga meget lille plads ikke kan være anderledes..

Vi bor på 54 kvm fordelt på en gang, køkken, badeværelse, stue, soveværelse og en lille bitte forgang(bruges primært til opbevaring og fryser)..

Har kig på en andelsbolig på ca 100kvm, med lidt have og baghave - gang, stor vinkelstue, stort køkken, terrasse eller udestue(har kig på to og de har enten det ene eller det andet), badeværelse med plads til vaskesøjle, soveværelse og enten et eller to værelser..

Andelsbeviset er på enten 395 eller 450.000 og en husleje på ca 2400kr.

Er det helt skævt at regne med at det vil koste 2700kr/mdr at låne 450.000 over enten 25 eller 30 år?

Men hvad skal man huske på? Hvad dækker huslejen over - altså det man betaler til andelsboligforeningen?

Hvem står for udvendigt vedligehold, fx tag og vinduer?

Hvad hvis man vil sælge efter fx 5 år?

Kort sagt - fordele og ulemper - kom med alle jeres erfaringer.!!

:bearhug::blink::blink:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Altså - er bestemt ikke ekspert, men mener at vedligeholdelse er forskellig fra andelsforening til andelsforening. I skal undersøge reglerne i lige netop jeres forening.

Man kan købe uden at være vildt rig - på den anden side får man heller ikke ligeså stor fordel at værdistigningerne som folk i ejerboliger gør i disse år.

Man skal især holde øje med den månedlige afgift - hos Jer saer det meget fornuftigt ud.....

Men som sagt er ikke ekspert.

Beatles

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det lyder godt nok som en fed mulighed for Jer :cheerleader3: (gætter på I ikke bor nær København?? :) )

Når man kigger på andelsboliger, er det aller vigtigste, at få kigget på deres regnskaber og vedtægter... Især om de har en fornuftig vedligeholdelseskonto, om de har planer om at lave nye tage, vinduer e.l.

Kig på hvordan foreningen er finansieret. Er den ny-etableret, er der "fare" for at det meste er belånt i en kreditforening, hvor I skal huske på, at hvis denne ydelse stiger, så stiger Jeres månedlige ydelse også...

Hvis I skal ud og låne ca. 500.000, skal I ifølge Arbejdernes Landsbank? betale ca. 2500, og det er endda med afdrag.

Det man skal huske på, som nogle ikke gør, er at det er en meget begrænset opsparing man laver, i forhold til at købe ejerbolig. Men i Jeres tilfælde, hvor den månedlige ydelse til foreningen er så lav, burde i jo have en god mulighed for at "smække" noget af på lånet. De dokumenterede udgifter I så får på eventuelle forbedringer (ikke maling og anden "vedligeholdelse", men nyt køkken, bad ol.) kan I som udgangspunkt regne med at få tilbage når I sælger igen...

Mht. vedligeholdelse, så kig i vedtægterne. Som udgangspunkt er det foreningen der står for den udvendige, men husk at hvis der ingen penge er i deres kasse, så er det jo Jer der kommer til at betale efter fordelingstallet...

Sikke da en smørre... Håber du kan bruge det til noget, og lov mig at bruge de par tusinde det koster at få en advokat til at kigge det igennem, inden I skriver under på noget :(

:bearhug: Maiken

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lige en kommentar til det med værdistigningerne. Andelsboligforeningen beslutter selv ved generalforsamling hvor meget andelskronen er værd. I forbindelse med de store prisstigninger er der flere andelsboligforeninger der har besluttet at opskrive andelskronen temmelig meget, evt. hvor boligerne er blevet prissat af en valuar. Nogle har ovenikøbet taget konsekvensen og opløst andelsboligforeningen og oprettet en ejerforening i stedet for. Men det er jo helt afhængig af beboerne, og i særdeleshed af bestyrelsen.

Mht. driftsbudget - ja vær opmærksom på om der er store investeringer i vente (nyt tag, nye faldstammer, badeværelser o.lign), om der er er en årlig opsparing i foreningen som evt. kan betale mindre forbedringer.

I andelsboliger, kan man ikke realkreditbelåne til indskuddet - til gengæld er der sidste år åbnet mulighed for at man kan pantsætte sit andelsbevis - for dermed at opnå en billigere rente i banken.

Endvidere betaler I ikke ejendomsværdiskat/ ejendomsskat af bygningerne - kun grunden, til gengæld er der ingen fradragsmulighed for eventuelle renter (hvis foreningen går ud og optager realkredit lån til exvis nyt tag)

Generelt set er andelsboliger i den ældre boligmasse mere fremkommelige at sælge - da indskuddet er lav og det samme med ydelsen.

Nåeja - lige et p.s. Når man køber en andelsbolig, køber man ikke en bolig, men en ret til at bebo en bestemt bolig i foreningen - dvs. såfremt man ønsker større eller mindre ændringer skal man, afhængig af vedtægterne, først spørge bestyrelsen om lov.

Nåeja - du skal også lige kigge vedtægterne igennem, for ek.vis husdyrhold samt hvem du i givet fald kan sælge til, om bestyrelsen skal godkende køber osv.

Nå - det var lige det jeg kan komme i tanke om :carrot: fra knirke

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonce ♥

Tak for jeres svar allesammen - nu er vi en del klogere!!

Vi har kig på to her i byen - i samme kvarter og de koster 400 - 450.000. Vi kender nogen som bor i en andelsbolig i det kvarter som er magen til dem vi kigger på - og dem skal vi til noget tam-tam med i eftermiddag. Tror lige vi skal spørge dem om alle de der regler i lige den andelsboligforening, samt hvad de bruger af vand og varme - de bor også to voksne i så deres udgift til dette bør alt andet lige ligge tæt på det vi vil komme til at bruge..

De har hund og jeg tror gerne man må have dyr deroppe - fint nok da vi jo har to katte vi gerne vil have med..Meen vi har snakket lidt om at vi vil ikke købe noget nu - venter de par måneder til efter brylluppet. Der er jævnligt nogen til salg i de kvarter - der ligger MANGE!!

:bearhug::):cheerleader3:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

Annonce ♥


Annoncer