Mona og Göran’s bryllup

Vi er rigtig glade for at kunne invitere dig til at følge Mona og Göran, og se hvordan det gik til, da de fejrede deres kærlighed sammen med familien og vennerne.

Göran er svensk og Mona har persiske rødder, og netop de persiske bryllupstraditioner blev på fineste vis flettet ind i dette bryllup, som havde et meget internationalt præg med gæster fra Norge, Iran, Danmark, Sverige, Estland, Grækenland, Spanien, Portugal og Holland.

Fotograf Mille Stengård var med hele dagen, og det er der kommet denne lækre billedserie ud af. Læn dig godt tilbage og nyd fortællingen om Mona og Göran.

Annonce ♥

Mona kom til Danmark som 9-årig fra Iran, hun voksede op i København, hvor hun uddannede sig til elektronik ingeniør. Göran er fra Sverige, men har rejst verden rundt og arbejdet i mere end 15 forskellige lande bl.a. Myanmar, Cambodia og Kina.

At han senere skulle ende med at arbejde i det mere hjemmevante Oslo er smadder heldigt for den videre historie, for det var nemlig her i år 2010, at han mødte Mona, sin nye kollega, for første gang.

Selvom det sagde klik med det samme, kald det bare kærlighed ved første blik, så blev de først et par 2 år senere. Siden er der kommet børn til, Melody og Elina, og  pinsesøndag den 20. maj 2018 – en smuk og solrig dag – holdt de bryllupsfest på Sonnerupgaard Gods.

brud-får-sat-hår

brud-kigger-sig-i-spejl

brudgom-foran-spejl

brud-i-kjole

Göran kommer for at hente Mona. I den persiske bryllupskultur henter brudgommen sin brud, når hun er færdig ved frisøren.

brudekjole-lukkes

Den smukke blonde overdel fuldender looket.

Annonce ♥

brud-får-lagt-makeup

brud-foran-spejl

Lille spejl på væggen der…..

brud-og-gom-griner

brudepar-ankommer-i-bil

Brudeparret ankommer i god tid for at tage imod bryllupsgæsterne.

brudepar-kysser-i-bil

persisk-bryllupstradition

Espand er et krydderi, som laves til røgelse ved at lade det brænde i et fad. Både brud og gom skal tage lidt af røgelsen i hånden og herefter køre hånden rundt om modpartens hoved. Det gør man for at holde jalousi og “onde øjne” væk.

opstilling-til-udendørs-vielse

Da vejret tillod det, blev det i sidste øjeblik bestemt, at ceremonien skulle foregå udendørs.

persisk-bryllup-udendørs

Annonce ♥

sofreh-aghd

En tradition som altid følger et persisk bryllup er Sofreh Aghd, som er et bord, der dækkes op med forskellige symbolske genstande. Sofreh betyder bord, og Aghd betyder ægteskab. Det er Mona’s moster, der havde arrangeret det smukke bord.

sofreh-aghd-spread

Hvede, mandler, valnødder og hasselnødder symboliserer fertilitet og overflod, æblerne symboliserer en glad fremtid. Sølv æggene ved siden af nødderne symboliserer også fertilitet.

sofreh-aghd-persisk-bryllup

Spejlet symboliserer lys i fremtiden, lysene og kandelabrene symboliserer renhed, energi og klarhed i parrets liv sammen. Fladbrød formet som roser symboliserer fremgang og godt helbred for brudeparret.

sofreh-aghd-persisk-bryllupstradition

Bogen er et meget centralt element på Sofreh Aghd. Hvilken bog der skal indgå, afhænger af brudeparret. Til ikke-religiøse brudepar, som Mona og Göran, vælger man meget ofte at anvende Hafez’ digtsamling.

Hafez er en verdenskendt persisk digter, der levede i 1300-tallet, og han regnes for at være Irans national poet. At anvende hans digtsamling på Sofreh Aghd betragtes som det højeste litterære symbol på kærlighed.

Hvis man anvender en religiøs bog, symboliserer det, at parret beder om Guds velsignede for deres ægteskab.

På Sofreh Aghd kan man anvende en hvilken som helst hellig bog være sig Koranen, Biblen eller Buddhistiske tekster – alle religioner bydes velkomne. Man kan endda også have hele to hellige bøger, hvis brudeparret har forskellige religiøse baggrunde.

persisk-bryllup

Det er Mona’s far der forestår vielsen, som ikke er juridisk gyldig, da parret allerede er borgerligt viet. Men Mona og Göran ønskede at have en ceremoni, som gjorde dagen til et bryllup i stedet for en almindelig fest.

brud-og-brudepige

Annonce ♥

persisk-bryllupsmusik

Bandet var kommet kørende i deres campingvogn hele vejen fra Holland. De spillede klassisk persisk musik under vielsen. Her optræder de sammen med Mona’s mors veninder, der overraskede brudeparret med en sang. Senere på aftenen agerede bandet DJ’s.

persisk-bryllupsceremoni

Denne søde tradition er vi helt vilde med. Familiens kvinder – og her er det meget vigtigt, at det er lykkelige kvinder – holder et smukt lagen over brudeparret.

Herefter skiftes de til at gnide to stykker sukker mod hinanden, så det drysser ned på brudeparret. Det er for at tilføje sødme og lykke til parret.

brudgom-får-ring-på

brud-får-armbånd-på

brudepige

Den sødeste lille brudepige.

champagne

gom-kysser-brud-på-pande

Annonce ♥

brudepar-griner-til-hinanden

Et af vores absolutte yndlingsbilleder af parret, man kan ikke undgå at blive glad, når man ser dette billede.

brudepar-foran-stort-træ

brudgom-på-træbro

brud-sidder-i-græsset

brudepar-ved-sonnerupgaard-gods

Festen blev holdt i laden på Sonnerupgaard Gods, som var smukt pyntet i minimalistisk stil.

sonnerupgaard-gods-lade

Annonce ♥

blomster-hænger-i-vaser

Super flotte detaljer – så enkelt og fint kan det gøres.

bryllupsborddækning

blomster-i-glasvaser

brudgom-holder-tale

brudepar-kysser-på-stol

Lidt danske kyssetraditioner blev det også til.

brudepige-griner

smuk-brud

Smukke Mona

brudepar-i-solnedgang

Annonce ♥

brudepar-bag-brudeslør

kvinde-danser til bryllup

De ugifte kvindelige gæster danser med den kniv, som brudeparret skal skære bryllupskagen med, og brudeparret skal betale penge for at få kniven tilbage.

kvinde-danser-med-kniv

brudgom-betaler-for-kniv

Göran må ryste op med penge til de ivrige dansere.

brudgom-holder-kniv

Til sidst er kniven betalt og tilbage hos rette ejermand. Bryllupskagen kan nu skæres for.

naked-bryllupskage

bryllupskage-naked

Annonce ♥

brudepar-spiser-bryllupskage

brud-danser-med-brudepige

Dansen er det store højdepunkt ved et persisk bryllup. ALLE er på gulvet og danser i timevis.

brudepar-danser

Der blev festet og danset til den lyse morgen, brudeparret lukkede og slukkede først kl. 5 om morgenen. Dagen efter stod den på tømmermænd, oprydning og morgenmad med gæsterne.

Når vi spørger Mona og Göran, hvad det bedste ved dagen var, så er svaret: At se alle dem vi holder af på ét og samme sted og feste igennem med dem.

Stort tak til Mona og Göran for at medvirke i dette portræt, det har været meget spændende at lære om andre bryllupstraditioner, end dem vi normalt ser her på Bryllupsklar. Vi ønsker jer alt muligt held og lykke fremover.

Også stort tak til Mille Stengård for de fine billeder. Hvis du vil læse mere om Mille eller se flere af hendes andre flotte bryllupsbilleder, så kan du klikke dig ind på hendes hjemmeside millestengaard.dk/bryllup.

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup