CUPCAKES er vildt trendy
I berlingske tidende var følgende artikel i weekenden:
På kage-bloggen, www.cakejournal.com, kan man finde denne lille glaserede sag og idéer til at pynte sin cupcake. Foto: www.cakejournal.com, Charly’s Bakery, Johnny’s Cup
Først var det caffè latte, så frozen yoghurt og nu cupcakes. Amerikanernes nye yndlingsspise er en dekoreret muffin.
Af Tine Bruun Eriksen
Søndag den 28. oktober 2007
Det startede formentlig, da Sarah Jessica Parker tog en ordentlig bid.
I et afsnit af »Sex and the City« spiste hun og veninderne cupcakes fra et bageri ved navn Magnolia. Bageriet havde indtil da mest solgt brød, men efter afsnittet blev vist i tv, tog de små glaserede kager over.
Kort tid efter bukkede butikken under for det store kundepres og lukkede. Amerikanerne ville have cupcakes. Efterspørgslen blev ikke mindre, da Barbra Streisand sendte de små kager til Oprah Winfrey, som viste dem frem i sit show.
»Sprinkles«, hvor kagerne til Oprah kom fra, er nu ved at åbne butikker i det meste af USA. I alt findes der 300 cupcake-butikker i USA, anslår den engelske avis The Independent, der har bragt en stor artikel om fænomenet.
De er tilsyneladende overalt. Den store kaffebarkæde, Starbucks, som har tjent fedt på caffè latte-bølgen, er nu hoppet med på den næste og er begyndt at lave sine egne cupcakes, som sælges sammen med latten eller frappuccinoen.
Når amerikanske børn har fødselsdag, får de et hav af små cupcakes med lys i i stedet for én stor kage. Også den traditionelle bryllupskage er blevet til et væld af små dekorerede kager stablet i specielt designede holdere.
Men det stopper ikke her. Den lille buttede kage har fået sit eget merchandise. En minikæde ved navn Johnny’s Cupcakes sælger foruden kagerne også cupcake-bluser, cupcake-smykker og cupcake-undertøj. Og du kan få kager, der smager af alt fra kaffe til mojitos. Samt med glasur, creme og krymmel i alle farver.
Men det er ikke kun for sjov. I denne uge er det »Cupcake for a Cause-week« i USA. På nettet kan du for en dollar dekorere en cupcake og sende den til en ven. Desuden vil landets bagerier sælge særlige kager, hvor overskuddet vil gå til børn med kræft.
Fænomenet har også bredt sig til nettet. Utallige lyserøde hjemmesider, som ene og alene handler om den lille kage popper frem. Cupcake-bloggere deler deres nyeste opskrifter og påfund inden for pynt med resten af verden.
Herhjemme er trenden ikke slået igennem endnu. Københavns fremmeste bagerier har ikke den lille kage på hylderne, men vil da gerne lave dem på bestilling. Et enkelt sted ved de end ikke, hvad en cupcake er. Men bortset fra pynten er de også ret nemme at lave selv. Prøv.
Kager:
125 g selvhævende mel (eller 120 g mel, 1 1/4 tsk. bagepulver og 1/2 tsk. salt)
125 meget blødt, usaltet smør
125 g sukker
2 æg
1-2 tsk. vaniljeekstrakt
1-2 spsk. sødmælk
Glasur:
ca. 350 g flormelis, siet
friskkogt vand
frugtfarve
Guld-chokoladeknapper eller anden pynt
Forvarm ovnen til 200 grader. Husk, at alle ingredienserne skal have stuetemperatur, ellers skiller dejen. Hæld alle ingredienser undtagen mælk i en foodprocessor og bland det. Tilsæt mælk og bland igen, til dejen er glat. Fordel dejen i muffinforme. Lad dem bage ca. 10 minutter.
Glasuren laves ved at piske den sigtede flormelis med et par spiseskefulde vand, til glasuren er glat. Tilsæt lidt frugtfarve og pisk, til den er jævnt fordelt.
Skær eventuelle ujævnheder af kagerne og dæk dem med et tykt lag glasur. Lad glasuren stivne i et par minutter og dekorér med guldknapper eller andet pynt. n
Lav din egen cupcake: www.cupcakeforacause.org