Polterabend – sådan planlægger du den bedste PA

Polterabend stammer fra Tyskland. Ordets oprindelige betydning er, at venner til brudeparret mødtes foran brudeparrets hjem og smadrede glas, porcelæn og lertøj på deres dørtærskel. Man mener, at larmen skulle fordrive den onde poltergeist, og dermed skulle brudeparrets lykke være sikret, når poltergeisten var skræmt væk.

Polterabend med succes

Fra omkring 1980 blev det i Danmark almindeligt brugt, at venner og veninder til brudeparret arrangerer en polterabend. I vore tider er formålet dog ikke at smadre glas og porcelæn men ønsket om at give brudeparret en rigtig sjov oplevelse med venner og familie. Vi har her på siden samlet noget inspiration til jer, som står for at skulle planlægge en polterabend.

Kom i gang med planlægningen af polterabend

Vær opmærksom på at jo flere I er om at planlægge en polterabend, jo sværere kan det blive at træffe nogen beslutninger, for det kan ske, at I er uenige om dagsordenen. Det er hørt før, at planlægningen af en polterabend er kørt helt af sporet, fordi planlæggerne simpelthen er blevet rygende uenige undervejs.

Hvis du skal arrangere en polterabend, kan du vælge at klare det hele selv og efterfølgende invitere de andre. Det kan selvfølgelig godt være et stort arbejde at planlægge en polterabend fra A til Z, så hvis du kan samle en lille gruppe mennesker, som alle kender bruden/gommen rigtig godt, og som du kan arbejde sammen med, så vil vi klart anbefale dette.

Når det er besluttet, hvem der skal være med til planlægningen, så arranger et møde så hurtigt som muligt.

I skal nu og på eventuelle efterfølgende møder tage stilling til følgende: Hvem skal med, budget, brainstorm på aktiviteter, dato, send indbydelserne ud, tilmelding og betaling, endeligt program og skal der laves en scrapbog med sjove billeder fra dagen.

Se også: Alt du behøver vide om din bryllupsplanlægning

Hvem skal med på polterabend

Rent høflighedsmæssigt bør I invitere alle personer med, som også er inviterede til brylluppet. Her kan man selvfølgelig med al rimelighed vælge at frasortere bedsteforældrene og andre gæster i deres aldersklasse.

Men hvad med brudeparrets forældre og evt. søskende til forældrene. Skal de med? Det er et temperamentsspørgsmål. Og her må afgørelsen træffes ud fra det kriterie, om I tror, at brud/gom ønsker sine forældre og onkler/tanter med.

Der er ikke nogen facitliste – der er både holdninger for og imod. Så stik en finger i jorden men sørg for at træffe beslutningen ud fra hvad I mener, at brud/gom ville sætte pris på.

Annonce ♥

Hvis brudeparret har inviteret gæster til receptionen, som ikke er inviterede til middagen om aftenen – hvad så? Som udgangspunkt må I gå ud fra, at hvis de var tætte på brudeparret, så ville de også have været inviteret til selve bryllupsfesten. Så vores råd er – lad være med at invitere dem.

De kan nemt komme til at føle sig pressede af situationen, og hvis de siger ja tak og deltager, så vil de måske opleve følelsen af, at det alligevel ikke er helt rigtigt, når nu de “kun” skal med til vielsen og receptionen.

I nogle tilfælde har brud/gom allerede på forhånd lavet en “ønskeliste” over de personer, som de gerne vil se til deres polterabend.

Hvis der er navne på den liste, som ikke er inviterede med til bryllupsfesten, så må I gå ud fra, at brud/gom har tænkt sagen igennem og mener, at det ikke vil være forkert/akavet, at have dem med på polterabend. Og så bør I naturligvis invitere dem med.

Uanset hvem I vælger at invitere med på polterabend, så vil I få brug for nogle e-mail adresser og telefonnumre på gæsterne, så I kan få inviteret dem til polterabend. Her kan I gå til den kommende ægtefælle til den, I skal polte og få en liste over gæsterne. I kan også spørge forældrene om en gæsteliste.

Se også: Alt du skal vide som gæst til et bryllup

Budget til polterabend

Hvad må det koste? Medmindre I og de øvrige deltagere har ubegrænsede økonomiske midler, så er det en rigtig god idé at starte med at fastsætte en pris pr. deltager.

Denne pris kan måske svinge plus/minus et par hundrede kroner indtil det endelige program er fastsat, men de øvrige deltagere skal vide, hvad de har at forholde sig til, når de skal svare ja eller nej til at deltage. Det mest normale er et sted mellem 500 og 1.000 kr. for en hel dag og aften.

Vi kan ikke råde jer til, hvilket beløb I skal lægge jer fast på, men det er jo vigtigt, at så mange som muligt har råd til at deltage, så derfor bør I ikke sætte en urimelig høj pris på arrangementet. Det er jo samværet med vennerne og familien, der betyder noget for den, som bliver poltet og ikke prisen.

Og så gør det egentlig ikke så meget, om der serveres en 7 retters gourmet middag, eller om maden kommer fra den lokale thai restaurant.

Annonce ♥

Start med en brainstorm

Lav først en liste over alle de ting, som kunne være interessante emner indenfor jeres budgetgrænse. Husk at det er meget vigtigt, at den der skal poltes, vil synes om aktiviteterne. I bør ikke presse brud/gom til at gøre noget, som er dem meget imod.

Fx skal I ikke give en højdeskræk person et faldskærmsudspring, medmindre vedkommende har ytret ønske om, at han/hun kunne tænke sig at prøve det for at overvinde sin fobi.

Det handler jo om, at I skal have en god dag, og hvis I har postet en masse penge i en eller flere aktiviteter, som brud/gom ikke vil være med til, så falder det hele til jorden med et brag og bliver en øv dag for alle. Så vær meget bevidste om, hvad der vil være sjovt for den, som skal poltes.

Når det så er sagt, så skal det hele jo naturligvis gerne gå op i en højere enhed, således at alle andre også morer sig. Derfor er det vigtigt, at I arrangerer nogle ting, hvor alle kan være med.

Det er fint nok, at der er en enkelt aktivitet kun for brud/gom, men hvis I ikke sørger for også at involvere det øvrige selskab i løbet af dagen, så kommer de til at kede sig bravt og føle, at deres penge er givet dårligt ud. Når I først har lavet et realistisk udkast til programmet, så er I kommet rigtig langt.

Polterabend aktiviteter

Nedenunder kan I se et udpluk af forskellige polterabend aktiviteter. Brug disse til inspiration og brug jeres egen erfaring fra tidligere polterabends, som I har været med til. Så skal I nok få lavet et super godt program. Alternativt kan man også se et stort udvalg af polterabend aktiviteter på denne side.

Fysiske aktiviteter til polterabend

Sumobrydning, SUPsurf polo, kænguruboksning, fodboldgolf, bumberball, almindelig golf, bowling, vandski, kitesurfing, go-cart, fægtning, skydebane, paint ball, militær forhindringsbane, fangerne på fortet, klatrevæg, rapelling, dyrepasser for en dag, amerikansk fodbold, danseundervisninger, stripundervisning, køretur i fed bil.

Afslappende aktiviteter

Kosmetolog, stylist, massage, wellness, spa, øl- vin – whiskey smagning, glaspusteri, brunch, udendørs picnic, tipskupon, gaveleg (gæt hvem der har taget hvilken gave med), håndlæsning, spådame, kagekursus, sushikursus, casino, indspille musikvideo, indspille sang, middag, pokeraften med det hele, smykke fremstilling.

Grænseoverskridende aktiviteter

Brasiliansk barbering, dildo- og sexlegetøjsparty, stripperkursus, stripunderholdning, faldskærmsudspring, bungyjump, svæveflyvning, helikopterflyvning, dykker kursus, boudoir fotografering, croquistegning efter nøgen model, få lavet tattoo eller piercing, Karl Mar Møller camp.

Annonce ♥

Her kan I tage på polterabend

Herunder får I en masse gode forslag til steder, som er klar til at give jer en rigtig fed oplevelse. Der er noget for enhver smag, så scroll alle forslagene igennem og find det, som passer til netop jeres polterabend.

Morgenbollefyren – Bager på jer som aldrig før

Start jeres uforglemmelige dag med et sjovt og unikt koncept, og få lattermusklerne godt i gang fra start af. Morgenbollefyren ælter, former og bager boller til jer, kun iført forklæde og boksershorts.

Døren går op, og ind kommer en veltrænet og charmerende Morgenbollefyr, med en nyopslået dej under armen. Til musik ælter han, som I aldrig har set en dej blive æltet før!
Her bliver der virkelig lagt kærlighed og frække bevægelser i. Den kommende brud vil helt sikkert mærke at det er hendes specielle dag, når hun bliver taget op til en fælles-æltning.

Mens bollerne bager, mixer og serverer jeres Morgenbollefyr drinks for jer, og sørger for I får den bedste start på jeres uforglemmelige dag.

Læs mere deres underholdning til polterabend og book i dag.

Den Frække Bartender – God røv og gode drinks

Elsker I gode cocktails? Forestil dig så at de bliver shaket og mixet af en veltrænet og charmerende mand i bar overkrop. Pludselig smager de cocktails af endnu flere.

Den Frække Bartender serverer søde smil, flirtende blikke og gode drinks. Han vil sørger for at I har en skøn dag, med alt den hygge i fortjener. Den Frække Bartender er et perfekt indslag, hvor I både bliver forkælet med noget godt til øjnene og ganerne.

Læs mere om hvordan deres Frække Bartender vil passe ind i jeres polterabend aktiviteter

Annonce ♥

Polterabend strip

Det helt klassiske, og for mange næsten obligatoriske indslag til en god polterabend, er polterabend strip. Polterabend strip indgår i dag lige så hyppigt til brudens polterabend som til gommens polterabend.

Men hvor gommen udsættes for en frembrusende dame, der gør hans sidste aften som ‘fri mand’ til en udfordrende en af slagsen, er det for brudens vedkommende en mandestripper, der skaber løjerne. Stripperen får stemningen i vejret, og er et humørfyldt og morsomt indslag.

Den letteste måde at bestille en stripper er gennem Strip Danmark, hvor I både kan booke online og telefonisk. Her kan I se alle de artister, der tilbyder polterabend strip.

mandlig stripper

Book et event center – den ultra nemme total løsning

Eller hvorfor ikke benytte et af de eventcentre, der har specialiseret i at afholde sjove polterabends? Hos SuperEvent i Rødovre kan du vælge mellem flere forskellige pakkeløsninger til polterabend. Book en 2 kamp eller 3 kamp og vælg f.eks. imellem LokumsRæs, PromilleHockey/Fodbold, Skydesimulator, QuizShow eller det helt store hit lige nu: Escape Rooms. Alle aktiviteter er samlet på samme sted, og I sparer derfor tid og penge til transport ved at være booke flere aktiviteter samme sted.

Hos Paintball Arena ved B&W-hallen på Refshaleøen, Amager, kan I også få alt hvad polterhjertet begærer. Her er kan I dyste i 12 sjove aktiviteter som fx Paintball, Lasergames, Laser lerdueskydning, Gladiatorkamp, Sumobrydning og Human football. Læs mere om deres forskellige polterabend aktiviteter

Fordelene ved at vælge sådan en løsning er, at du med et fingerknips kan arrangere en hel dag med masser af sjove aktiviteter for hele selskabet. I slipper også for at bruge tid og penge på transport mellem de forskellige aktiviteter, og du skal ikke have en plan B i tilfælde af dårligt vejr.

polterabend selskab spiller lasergame

Lasergame aktivitet hos Paintball Arena – krig uden blå mærker

Bliv spærret inde i et Escape Room til en polterabend

Ja, det lyder måske vanvittigt, hvorfor skulle man ønske at blive spærret inde? Det er fordi, det simpelthen er et af de sjoveste koncepter, der findes i øjeblikket; et koncept der kræver kreativ tankegang, samarbejde og evnen til at kontrollere sine nerver!

I et Escape Room bliver en gruppe mennesker låst inde i et rum, der er fyldt med en masse opgaver, koder, gåder og mysterier, som man skal forsøge at løse (i den rigtige rækkefølge), for til sidst at stå med nøglen til udgangsdøren.

Og man har kun 60 minutter til det. Det er altså på én gang en nervepirrende, intens, sjov og udfordrende oplevelse, som man bliver nødt til at have prøvet for at forstå.

Hos BreakoutRoom i Rødovre & København City, kan I vælge mellem flere forskellige Escape Room temaer, der på sjoveste vis udfordrer jeres samarbejdsevner og giver jer en helt anderledes oplevelse end I er vant til.

Prøv fx Basement 13 – den gale mands kælder, Tidsmaskinen hvor I er havnet tilbage i 1980’erne eller besøg heksenes verden af sort magi i Black Magic.

Hos BreakoutRoom findes flere identiske rum, så alle til polterabenden kan prøve det samme tema, og man således kan konkurrere om, hvilket hold der er bedst, også selvom I er mange afsted.

Annonce ♥

Indendørs minigolf i lækre omgivelser

Hos Cecilies i Herlev kan I udfordre hinanden i minigolf. De har en flot og ganske unik 18 hullers indendørs minigolfbane, som er et tilløbsstykke på grund af den hyggelige parklignende atmosfære med træer, søer og bukkede landskab.

I kan også bowle eller kombinere de to aktiviteter. Se mere på cecilies.dk

Transport til polterabend

Tit og ofte er der behov for et transportmiddel under den festlige dag til polterabend. Hvorfor så ikke peppe stemningen lidt op med en partybus? De kommer i alle former. Den med åbent tag, den flotte brandbil eller den vilde som kører i byen. I stedet for at sætte sig ind i en kedelig taxa, kan I have det festligt også under transporten. Med andre ord kan I gøre transporten til et underholdningsmoment, som man ikke glemmer.

Mulighederne er mange! Kør gommen eller bruden hen til den næste location. Der er høj musik, alle er samlet under et sted og I kan medbringe lige de lege eller drikkevarer I har lyst til. Læn jer tilbage i de lækre sofaer eller smid armene op i det flotte diskolys. Partybusser er ekstremt populære af en grund. Sjov og latter følger nemlig altid med. Klik her og læs mere om partybus.

Valg af dato

Vælg en dato hvor I med sikkerhed ved, at brud/gom ikke har nogen andre store planer, som de nødigt vil aflyse. I kan evt. alliere jer med deres kommende ægtefælle for at få et overblik over, hvilke datoer som er ledige. I kan også prøve at narre den udkårne til en aftale, som er bluff. Så ved I, hvor I har ham/hende på et givent tidspunkt.

Invitér de andre deltagere

Når gæstelisten er lavet, budgettet er på plads, programmet er under udarbejdelse og datoen er sat, så er det nu tid til, at I sender en mail ud til de øvrige deltagere. Det nemmeste vil være, hvis der kun er en af jer planlæggere, som står for at sende indbydelserne ud samt holde styr på tilbagemeldingerne.

Husk at angive dato, pris (hvad dækker prisen eller vigtigere endnu hvad dækker prisen ikke – fx efterfølgende bytur for egen regning ), foreløbigt program, sidste svarfrist samt kontonummer til indbetaling.

Sørg for at få betaling fra alle deltagere

For jeres egen skyld bør I nemlig bede om betaling upfront, når en deltager melder sig til. Uden forudbetaling risikerer I at stå med et arrangement på selve dagen, som ikke kan gennemføres økonomisk, fordi nogle er hoppet fra.

Så bed om penge ved tilmelding og orienter deltagerne om, at tilmelding er bindende, dvs. pengene returneres ikke hvis vedkommende senere melder fra. Så har I sikret jer, at jeres budget ikke skrider, og at I kan gennemføre programmet, uden at det pludselig bliver dyrere for jer, der stadig er med.

Annonce ♥

Få programmet finpudset

Fordel opgaverne imellem jer. Der vil være en del at undersøge og tjekke op på med hensyn til at få finpudset programmet. Få bekræftet priser, tider og aftaler. Vær ansvarlig for hver jeres del af programmet og sørg for, at der så hurtigt som muligt bliver lukket huller og uvisheder i programmet.

Når det endelige program er færdigt, skal I sende det til de øvrige deltagere, så alle er helt med på, hvad der skal foregå.

Lav en scrapbog fra dagen

Det er meget brugt, at teamet bag polterabend laver en scrapbog til brud/gom til minde om dagen. Hvis I vil gøre dette lille ekstra, skal I sørge for at aftale, at der er en der tager billeder i løbet af dagen.

Der skal også være en, som vil sætte billederne i et album/ en fotobog og så skrive en lille sjov kommentar til nogle af billederne. Til slut kan alle deltagerne skrive en lille hilsen i bogen, som overrækkes til brud/gom på selve bryllupsdagen.

Uforudsete polterabend forhindringer

I kan aldrig vide, om der sker ændringer i dagens polterabendprogram i sidste øjeblik. Der kan komme sygemeldinger eller I kan blive brændt af ved en aktivitet. Hvis dette sker så lad være med at gå i panik. Forsøg i stedet for at udtænke en plan B.

Hvor er I henne? Er der cafe’er rundt om hjørnet? Er der skov, vand, strand i nærheden, så I kunne tage en slapper i smukke omgivelser? Hvis der er et supermarked eller en kiosk i nærheden, så køb en bold og arranger fodbold, stikbold eller volleybold.

Er der underholdning fx tivoli, sjovt museum eller zoo i nærheden? Det er selvfølgelig altid surt, hvis planen ikke holder, men det er ikke det værste, som kan ske. Tænk positivt og alternativt, så skal I nok løse det problem og få stablet noget andet godt på benene i en fart.

I kunne evt. have en backup polterabend aktivitet i ærmet på forhånd.

Annonce ♥

Alt med måde

Det er efterhånden blevet ret almindeligt, at der næsten går sport i at drikke den kommende brud/gom så fuld, at vedkommende dårligt kan stå på benene. Her er det selvfølgelig vigtigt, at I lige skæver til, om han/hun er vant til at konsumere store mængder alkohol.

Ellers kan festen ende ret så brat, hvis dagens midtpunkt simpelthen segner omkuld tidligt i programmet eller over brækker det hele, og det er jo ikke sjovt for nogen.

Så alt med måde også til et polterabend, og husk at spise brød til 😉

Når det er tid til at bryde op så husk at sørge for at brud/gom får penge til en taxa hjem. Alternativt bliver fulgt hjem, hvis det kan gøres på gåben. Det er vigtigt, at I ikke sætter brud/gom i en pinlig situation, hvor de ikke kan betale for at komme hjem, da de højst sandsynligt er kommet ud af døren om morgenen uden penge.

OG BEMÆRK LIGE:
Det er ikke sjovt at sætte gommen af på Oslo båden, flyvemaskinen til Rusland i en 100 hestes brandert. Den slags hører sig fortiden til. Den fortid hvor mennesker ikke havde nogen hjerne ;o)

Vi håber, at I får en super polterabend – rigtig god fornøjelse.

Læs også vores artikler Når du skal være gæst til et bryllup, Bryllupsgave og Bryllupsmiddagen

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup