Etikette ved bryllupsmiddag

Som gæst til et bryllup har du en forpligtelse overfor brudeparret. Du skal nemlig være med til at skabe en god stemning omkring bryllupsfesten. Så vær lidt ekstra snakkesaglige også overfor den kedelige bordherre eller borddame. Vær med til at skabe muntert og godt humør.

Giv den gas på dansegulvet, brudeparret har måske hyret et band eller andet musik, så læg noget energi i at lave en god fest selvom fødderne er begyndt at gøre ondt.

Der er selvfølgelig også en del ting, som du skal huske angående etiketten. Nogle af tingene er måske helt indlysende, men vi nævner dem lige alligevel.

Annonce ♥

Bryllupsmiddagen

Bordherren må gerne være galant og trække stolen ud for sin borddame (hun sidder til højre for ham) og sørge for, at hendes glas aldrig er tomt.

Sluk din mobiltelefon. Ingen mobilsnak, facebook eller sms – vær tilstede til festen. Et billede kan du tage men ikke andet.

Taler, sange, skål, røg og kys

Når der bliver holdt taler eller sange, så anses det for upassende, hvis du spiser samtidig. Selvom det er irriterende, at saucen bliver kold, så læg bestikket fra dig og læn dig tilbage og signalér interesse for indslaget. Efter taler, sange eller andre indslag bliver der altid råbt hurra og skålet.

Det er i helt normalt i dag, at rygerne går udenfor og ryger i pauserne. Ofte er det toastmasteren der markerer, at nu er der indlagt en rygepause. Men kom hurtigt tilbage igen, for ellers går du måske glip af en god tale eller et sjovt indslag.

Når brudgommen forlader festlokalet, så løber alle de mandlige gæster op og kysser bruden. Det er helt ok at tage flere runder, hvis brudgommen ikke er kommet tilbage efter den første kysserunde.

Det samme gør sig gældende når bruden forlader lokalet, så løber kvinderne op og kysser brudgommen. Smør gerne lidt ekstra læbestift på inden du kysser brudgommen.

Når gæsterne slår med bestikket på tallerknerne, skal brudeparret op at stå på stolene og kysse hinanden. Når gæsterne tramper i gulvet, skal brudeparret kysse hinanden under bordet.

Der er nogle brudepar, som helt frabeder sig alt hvad der hedder kysserunder og klirren på tallerkner, og det bør man som gæst respektere. Læs hvad andres holdninger er til kysserunden i vores populære bryllupsforum.

Alkohol ved bryllup

Det er en lang middag, du kan godt forvente, at i sidder til bords i 5-6 timer. Lad være med at drikke overdrevet meget alkohol, det er selvfølgelig helt i orden at være i ekstra godt humør, men du må ikke gå hen og blive alt for fuld og pinlig.

Det er meget dårlig stil at blive dummefuld til et bryllup. Så hvis du normalt bliver dum, når du bliver fuld – så hold igen 🙂

Annonce ♥

Brudevalsen skal danses

Inden kl. 24 skal brudeparret danse brudevals. Alle gæster tager plads omkring brudeparret i en rundkreds og klapper i takt til musikken, samtidig med at kredsen omkring brudeparret gøres mindre og mindre.

Til sidst er der ikke mere plads at danse på. De mandlige gæster fanger brudgommen og løfter ham op, så de kan komme til at klippe hans sokker over.

Der er også tradition for, at det bringer held hvis brudens slør rives i stykker eller hvis brudgommens slips bliver klippet over. Nogle gange melder brudeparret klart ud fra starten, at det kun er brudgommens sokker, som må ødelægges.

Men selvom brudeparret ikke fastsætter nogle regler, er det ikke ensbetydende med, at de accepterer at slips og slør ødelægges. Det kan ganske enkelt være fordi, de ikke kender traditionerne omkring dette.

Så stik en føler ud i løbet af aftenen, så der ikke opstår dumme situationer og ærgerlighed over ødelagte genstande. Læs mere om at sløret skal rives i vores populære bryllupsforum

Afsked når bryllupsfesten er forbi

Inden du forlader festen, siger du selvfølgelig tak til brudeparret for en dejlig fest, og hvis det er andre end brudeparret, som har betalt brylluppet fx. brudens forældre, er det god stil at sige tak til dem også.

Rigtig god fornøjelse med bryllupsfesten.

Læs også gerne vores artikler Bryllupsgave, Dresscode og Når du skal være gæst til et bryllup

Få vores gratis e-bog + nyheder om bryllup